Achtergrond

Eerlijke telefoon: Werk in uitvoering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Telefoonfabrikanten zeggen dat het zo moeilijk is om beloftes te doen over een eerlijke productieketen omdat zij geen garanties kunnen geven over de herkomst van de grondstoffen”, vertelt Nathalie Ankersmit, woordvoerder van Niza, een van de initiatiefnemers van FairPhone. “Wij willen met deze campagne duidelijk maken dat het wel degelijk anders kan.”

Artisanale mijnwerker250hoog
Mijnwerker (c) NIZA

Bloedmobieltjes
Grondstoffen als kobalt en koper worden in landen als Congo door mijnwerkers – vaak nog kinderen -voor een schijntje en onder erbarmelijke omstandigheden uit de grond gehaald. Vervolgens belanden ze via tussenhandelaren bij grote mijnbouwhandelaren die hier grote sommen geld voor opstrijken. De handel in grondstoffen voor mobieltjes wordt ook vaak in verband gebracht met rebellengroeperingen die hier hun wapens mee financieren. Vandaar dat mobieltjes ook wel bloedmobieltjes worden genoemd.

Idealistische techneuten
Via kleine coöperaties van mijnbouwers in Congo gaat FairPhone eerlijke koper en kobalt inkopen, twee grondstoffen die bij de productie van mobiele telefoons worden gebruikt. Ook vraagt de campagne aan mensen om mee te denken over het ontwerp en de campagne van zo’n eerlijke telefoon. Waag Society, een medialab dat creatieve technologieën ontwikkelt en ook een van de initiatiefnemers van FairPhone is, gaat op zoek naar idealistische techneuten die in fablabs aan een nieuw toestel gaan sleutelen.

 

 

 

 

 

Daarnaast worden via de site en festivals mensen met een creatieve knobbel en een avontuurlijke geest gezocht die willen meedenken over de campagne. Avonturiers kunnen een reis naar Congo winnen. Dat gaat geen relaxte vakantie worden. Ankersmit: “De winnaar bezoekt onder andere mijninitiatieven die claimen dat ze verantwoord produceren. Dat moet hij of zij helpen beoordelen.”

 

 

 

Werk in uitvoering
Ankersmit moet wel erkennen dat een eerlijke telefoon ook voor FairPhone werk in uitvoering is. Koper en kobalt zijn immers uiteindelijk maar twee van de 24 grondstoffen die in mobiele telefoons worden verwerkt en dan zijn er ook nog de arbeidsomstandigheden in de Aziatische telefoonfabrieken die wel een upgrade kunnen gebruiken. “Het is in elk geval een begin, waarmee we telefoonproducenten willen prikkelen.”

Als FairPhone uiteindelijk met een prototype van een eerlijke telefoon komt, dan willen ze daarmee de boer op bij telefoonproducenten. “Alleen Samsung heeft totnogtoe gezegd dat ze daarover wel in dialoog met ons willen blijven.”

Foto boven: Oegandees meisje met speelgoedtelefoon (c) NIZA

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons