Achtergrond

‘Europese jacht naar biobrandstof in Afrika loopt uit de hand’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het rapport Africa: Up for Grabs (‘Afrika: graaien maar’) laat zien dat zeker vijf miljoen hectare land is ingenomen door westerse of Chinese bedrijven voor de productie van biobrandstoffen voor eigen markt. Dat is een gebied ter grootte van Denemarken. Het onderzoek vond plaats in elf Afrikaanse landen. Friends of the Earth Europa vermoedt dat dit nog maar een deel is van het totaalplaatje.

 
Oneerlijke concurrentie
Lokale gemeenschappen hebben te lijden onder de toenemende dominantie van buitenlandse ondernemingen, stelt Friends of the Earth. Hun landrechten worden niet goed beschermd. Bossen en natuurlijke vegetatie worden vernietigd en voedselgewassen moeten een oneerlijke strijd aangaan met brandstofgewassen.
 
Volgens Marian Bassey, voedsel- en landbouwcoördinator van Friends of the Earth Nigeria worden lokale eigendommen zonder pardon ingepikt. “Wij willen investeren in voedsel, niet in buitenlandse auto’s”, zegt ze in een verklaring.
 
Terwijl de voedselonzekerheid in Afrika toeneemt, gaat de Europese Unie door met de zoektocht naar brandstof uit hernieuwbare bronnen constateert de milieuorganisatie.  Het onderzoek toont volgens de ngo aan dat de EU nog veel meer land nodig heeft als ze haar doelstellingen wil halen. Vooralsnog houden autoriteiten zich doof voor protesten die al hebben plaatsgevonden in Tanzania, Madagaskar en Ghana.
 
Friends of the Earth roept Europa op om het gebruik van land, water, materialen en emissies over de hele wereld terug te dringen. “De EU moet haar beleid aanpassen”, vindt capagnevoerder Adrian Bebb van Friends of the Earth Europe. “We moeten investeren in milieuvriendelijke landbouw en het gebruik van energie voor vervoersmiddelen reduceren.”
 
Foto boven: Biobrandstofveld bij Kupto Village, Nigeria (c) Environmental Rights Action/Friends of the Earth Nigeria

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons