Divinity
Fotoreportage

‘Ik zie mezelf met make-up en voel dat het klopt’

Fotograaf Sevilay Maria van Dorst bezocht Oegandese trans vrouwen in een safehouse in Kampala. Deze fotoserie toont het resultaat.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Oeganda staat bekend om de problematische verhouding tussen de politieke leiders en de LHBTQ+-gemeenschap. Homoseksualiteit is illegaal en transgender personen worden hier dagelijks geconfronteerd met geweld.

De safehouses die Transgender Equality Uganda oprichtte spelen een belangrijke rol binnen de LHBT+-gemeenschap, ook omdat transgender personen geregeld op straat komen te staan. Huisbazen verbreken contracten vanwege seksuele voorkeur of transgender identiteit. In de safehouses worden deze mensen opgevangen.

Destiny kleedt zich elke ochtend aan als vrouw en maakt zich op, vaak om zich een paar minuten later weer te verkleden en de make-up alweer te verwijderen, zodat ze veilig de straat op kan. Het opmaken – ook van elkaar – is een belangrijk ritueel in de safehouse. De meiden – ze noemen elkaar girls – zitten vaak rondom de kleine spiegels die beschikbaar zijn.
Van Dorst nodigde de bewoners van de safehouse uit om met polaroidcamera’s zélf foto’s te maken. “Ik vroeg aan een van hen: waar kijk je naar als je jezelf ziet? Het antwoord was: ‘Hoe mooi ik eruit zie als vrouw, met make-up en accessoires. Ik zie het en voel dat het klopt.'”
“Binnen de muren van de safehouse kunnen we gewoon onszelf zijn en daar worden we heel gelukkig van”, vertelt Divinity. Een van de andere meiden uit het huis maakte deze polaroid van haar.
‘s Avonds werken sommige vrouwen als sekswerkers in de lokale roze buurt. Ze vertrekken samen vanaf hun kamer in de safehouse en komen laat op de avond ook samen weer terug. Destiny: “We hebben veel vaste klanten hebben, en dat is fijn. Tegelijkertijd is dit werk ook lastig, omdat er altijd dreiging bestaat dat iemand aangifte van homoseksualiteit tegen ons doet.”
Door het samen leven ontstaan intieme relaties. Alles wordt gedeeld, van kleding tot pruiken en eten en drinken. Bovenal ontstaan er vriendschappen, vertelt Angel: “Wij voelen dat onze band hecht is.”
Beyoncé is in transitie. Bruce, haar vriend, ondersteunt dit volledig. Beyoncé: “Het is heel moeilijk om een stel te zijn in Oeganda. We willen trouwen als man en vrouw, maar kunnen op dit moment niet eens samenwonen. Het gevaar dat iemand ons bij de politie aangeeft voor homoseksualiteit is te groot. Mijn droom is dat Bruce mijn hand kan vragen bij mijn familie, gevolgd door een grote bruiloft.”
Divinity: “Ik hou van make-up en zou het liefst een visagist willen zijn.” Ze heeft zichzelf via Youtube allerlei visagie-technieken aangeleerd.
De meeste transgender personen in Kampala hebben geen geld voor hormonen of een operatie, laat staan dat de middelen gemakkelijk beschikbaar zijn. Daarom hebben veel van hen bijvoorbeeld zichtbare baardgroei. Ook als ze de safehouses maar even verlaten, kleden ze zich om als man. Vaak komt dat neer op drie verkleedpartijen per dag.
Alice and Angel poseren in hun lievelingsjurken. Deze meiden noemen elkaar zusjes. Angel draagt geen pruik: dit is haar eigen haar. Zij gaat als een van de weinigen altijd als vrouw de deur uit.
Divinity
Divinity: “Als ik in de spiegel kijk zie ik een echte vrouw, ook al heb ik nog baardgroei.” Divinity shopt het liefst in de betere winkels van Kampala: “Hier zijn de verkopers vriendelijker en laten ze mij vaak vrouwenkleding passen. Op de markt moet ik doen alsof de kleding voor mijn zusje is.”
Hoewel het leven voor deze trans vrouwen in veel opzichten een dramatische situatie is, halen ze veel plezier uit het aankleden, optutten en opmaken, en troost uit het leven met elkaar. Het is voelbaar hoe zij achter gesloten deuren veel van zichzelf laten zien en de intiemste dingen met elkaar delen. De harde situatie zorgt voor een grote saamhorigheid.
* De namen van alle geportretteerden zijn wegens privacyredenen gefingeerd.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons