'Iets goeds' willen doen
Ook vrijwilliger Albert Verbeek dacht vooral ‘iets goeds’ te doen, toen hij met een Engelse organisatie naar Ghana vertrok om een weeshuis te bouwen. In het tv-programma vertelt hij: ‘Achteraf kwam ik erachter dat de organisatie waarmee ik vrijwilligerswerk heb gedaan een vreselijke verdienmachine is. Van de 2000 euro die ik per maand betaalde kwam nog geen 100 euro bij de kinderen terecht.’
‘Een weeshuis kost best veel geld, je hebt een gebouw nodig, personeel, onderwijs, voedsel en kleding’, vertelt Verheijen. Volgens haar kan dat geld veel beter gebruikt worden: ‘Er zijn vaak lokale organisaties die dat geld besteden om kinderen bij hun familie te laten wonen en die familie te ondersteunen zodat zij zelf voor hun kinderen kunnen zorgen.’
Het Better Care Network wil toeristen en reisorganisaties bewustmaken van deze praktijken. Nadat de organisatie eerder dit jaar op de Vakantiebeurs stond zijn een aantal organisaties gestopt met het aanbieden van weeshuisexcursies. ‘Als er geen vraag is dan houdt het aanbod ook op’, licht Verheijen toe. Die bewustwording moet nog groeien, want er worden nog steeds excursies aangeboden.
Mijn ervaring met vrijwilligers: Opgroeien in een Keniaans
Stephen uit Kenia deelt zijn kijk op vrijwilligers die een bezoek brengen aan ‘weeshuizen’. Hij groeide er zelf op en spreekt dus uit ervaring. Hij waarschuwt vrijwilligers op hun hoede te zijn dat hun steun kinderen niet hun gevoel van waardigheid doet verliezen.
‘Waarom ik iedereen vrijwilligerswerk in kinderhuizen afraad’
Volunteer Correct-medeoprichter Reinier Vriend is gevraagd naar zijn mening over vrijwilligersreizen naar kinderhuizen. Die steekt hij niet onder stoelen of banken: voor hem is het over en sluiten met deze vorm van toerisme. Hij geeft hiervoor vier redenen.
De vrijwilliger verdient geen schandpaal
Volgens OneWorld-hoofdredacteur Lonneke van Genugten verdient de westerse vrijwilliger geen standbeeld, maar ook geen schandpaal. In dit opiniestuk legt ze uit waarom.
Vrijwilligerswerk in Afrika, wel of niet doen?
Er woedt een felle discussie over vrijwilligerswerk in Afrika. Het wordt door diverse organisaties zelfs afgeraden, want misschien doe je zelfs meer kwaad dan goed. Is de oplossing dan dat we helemaal niet meer helpen? Of zijn er ook initiatieven die wel degelijk een bijdrage leveren.
En deze artikelen helpen je bij het vinden van juist vrijwilligerswerk:
Vijf vragen voor een goede ‘voluntourist’
Het is een populaire invulling van een vakantie of tussenjaar: vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland. Je draagt een steentje bij aan de maatschappij en het staat ook nog eens leuk op je cv. Maar sommige hulpexpedities doen meer kwaad dan goed. Reisplatform Matador formuleerde vijf vragen die helpen om eens kritisch naar je plannen te kijken.
5 tips: zo vind jij wèl het juiste vrijwilligerswerk
Je wilt internationaal vrijwilligerswerk gaan doen, maar je zit met je handen in het haar. In elke krant heeft de vrijwilligersindustrie ervan langs gekregen. Kinderleed, schimmige financiën, noem het maar op. Een zinkend schip? Geenszins, zegt Reinier Vriend van stichting Volunteer Correct. Er zijn genoeg mooie projecten en met deze vijf tips vind jij wèl vrijwilligerswerk dat de moeite waard is.