Wie bepaalt in Pakistan hoeveel kinderen er worden geboren?

Stel deze vraag aan mannen op straat en je krijgt het antwoord: “Het is de wil van God.” Of: “Ik beslis, want ik verdien.” De vrouw zelf wordt niet bij de gezinsplanning betrokken. In Pakistan is een vrouw geen baas in eigen buik.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De lokale NGO Greenstar Social Marketing helpt vrouwen het recht in eigen hand te nemen. Vrijwilligers van de organisatie, een van de weinige die in Pakistan aan gezinsplanning doet, zoekt in de buurtschappen direct contact met vrouwen. Coördinatrice Shireen Sukhun vertelt dat ze elk half jaar een andere wijk uitkiezen waar ze heel intensief met moeders werken. Ze vragen aan een gezin of zij hun huiskamer drie keer per week mogen gebruiken voor de ontmoetingen. Daarna kloppen ze bij alle deuren in de buurt aan en nodigen de vrouwen uit voor groepsgesprekken over geboorteplanning.

In een van de zijstraatjes van een drukke markt in Rawalpindi vindt vanochtend een bijeenkomst over voorbehoedsmiddelen plaats. Rond elf uur komen de deelneemsters een voor een binnenlopen. Sommigen zijn helemaal in het zwart gesluierd. Slechts hun ogen zijn zichtbaar. Ze hebben hun kinderen, peuters en zuigelingen, meegenomen. Enigzins onwennig gaan ze allemaal in een kring met hun kroost op schoot zitten. Gespreksleidster Shireen vraagt de vrouwen eerst naar hun gezondheid. Hoeveel kinderen hebben ze?

Op seks rust een taboe in het patriarchaat Pakistan. Daar praat je niet openlijk over. De vrijwilligers van de Green Star community vechten tegen de machtige mullahs, de geestelijken, die dagelijks via de luidspreker van de moskee mannen opstoken zoveel mogelijk kinderen te produceren. De Ummah, de islamitische gemeenschap, is nog lang niet uitgegroeid. “Ieder kind is een kadootje van God”, zo maken de mullahs de ongeletterden wijs.

 

Armoede en analfabetisme zijn de grootste obstakels in de strijd. We leggen vrouwen uit dat ze het recht hebben om te bepalen hoeveel kids ze willen

Als alle dagelijkse onderwerpen rond de gezondheid van vrouw en haar kinderen zijn besproken, en iedereen zich zichtbaar op haar gemak voelt, durft Shireen het onderwerp voorbehoedsmiddelen aan te snijden. De meeste vrouwen hebben er nog nooit van gehoord. “Armoede en analfabetisme zijn een van de grootste obstakels in onze strijd. We leggen vrouwen uit dat zij het recht hebben om te bepalen hoeveel kinderen er worden geboren”, vindt Shireen.

Nog geen derde van alle vrouwen in Pakistanen slikt de pil. Condooms zijn volgens de mullahs haram, verboden, omdat ze ‘het begin van een leven doden’. De enige vorm van geboortebeperking die de Islamitische geestelijken toestaan, is seksuele onthouding zolang de moeder haar baby nog borstvoeding geeft.

Maar een rondvraag laat zien dat geen man zich daar aan houdt. Zeba is 30 jaar oud. Ze heeft zes kinderen. “Er komt elk jaar een baby. Enkele maanden later ben ik opnieuw zwanger”, giechelt ze. Tot ze naar deze bijeenkomst ging, had ze geen idee hoe ze aan geboortebeperking kon doen. Nu ze het weet komt er wat haar betreft geen kind meer. “Genoeg babies”, lacht ze.

Het is niet de vrouw in Pakistan die bepaalt hoeveel kinderen er komen. “Het is de echtgenoot samen met de schoonmoeder. Een vrouw is hier geen baas in eigen buik”, legt coordinatrice Shireen uit. De Green Star Community werkt niet alleen met vrouwen, maar ook met mannen en schoonmoeders . Die gaan in gesprek met hun ‘doelgroep’. Kelsum (60), zelf moeder van zeven kinderen, heeft zich vrijwillig aangemeld. Ze gaat dagelijks bij andere schoonmoeders op de thee om ze uit te leggen waarom gezinsplanning zo belangrijk is.

Vrouwen moeten hun man toestemming vragen om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Verscheidene mannen weigeren. “Ze zijn gehersenspoeld door de mullahs. Als we die mannen niet kunnen overtuigen, sturen we de Setari Bachi, onze twinkle Star, op ze af. Een vrouw die door en door de Koran kent. Zij gaat met deze stijfkoppen in discussie en probeert ze met koranverzen te overreden. Als we alle troefkaarten hebben ingezet en niets werkt, geven we de vrouw zonder zijn medeweten de prikpil.” Volgens Shireen wordt geen man achterdochtig als er plotseling geen kind meer komt. “Hij denkt dat het de beslissing van Allah was om het gezin niet nog een baby te schenken.”

Pakistan wordt bedreigd door een geboorte-explosie. Na de onafhankelijkheid in 1947 bedroeg het aantal inwoners 34,4 miljoen mensen. Volgens de volkstelling in 2017 staat de teller nu op 207.800 miljoen. Als de trend van de jaarlijkse groei met 2 % aanhoudt, zal in 2050 de bevolking in Pakistan tussen de 359 miljoen en 371 miljoen bedragen. Waarmee het in de top vijf van het grootst aantal landen ter wereld behoort.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons