Nee, bij de onderhandelingen over TTIP wordt niet gepraat over het verlagen van Europese standaarden voor hormoonvlees. En nee, het is niet zo dat genetisch gemodificeerde producten uit de VS zomaar de Europese markt op kunnen. En nee, Europese burgers hoeven niet bang te zijn dat door het vrijhandelsverdrag al hun privacygevoelige data opeens met Amerikaanse bedrijven gedeeld gaan worden. EU-wetgeving op deze gebieden ligt niet op de onderhandelingstafel, zeggen zowel eurocommissaris Karel de Gucht (van Handel) als minister Lilianne Ploumen. Beide zweren dat Europa's hoge standaarden niet in het geding zijn, en dat ook de VS geven om consumentenbescherming. Alleen wordt de consument in de VS meer beschermd door rechtspraak dan door wetgeving. Kortom: hebben de doemdenkers het fout? Zal TTIP ons niets dan voorspoed brengen?
Het lijkt wel alsof alles in Den Haag gelekt wordt, behalve dit
Maar de Tweede Kamer was er niet gerust op. Tijdens een algemeen overleg afgelopen woensdag uitten alle partijen hun zorgen over het gebrek aan transparantie rondom de onderhandelingen voor TTIP. "Het lijkt wel alsof alles in Den Haag gelekt wordt, behalve dit", merkte Bram van Ojik (GroenLinks) op. Ook voor Ploumen is het een heikel punt. In het overleg van afgelopen woensdag herhaalde ze haar standpunt dat de EU weliswaar volledige transparantie nastreeft, maar dat de Amerikanen niet meewerken. Een speciale commissie van het Europees Parlement heeft inzage in de Europese onderhandelingsdocumenten, net als de commissie buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking van de Tweede Kamer. Maar de VS weigeren onderhandelingsdocumenten te delen met de Europese lidstaten, waardoor de Tweede Kamer geen inzicht heeft in hoe de Amerikanen in de onderhandelingen staan.
Wie onderhandelt er?Eurocommissaris van Handel Karel de Gucht onderhandelt namens de Europese Commissie met de United States Trade Representative (USTR) Michael Froman. De Gucht onderhandelt op basis van richtlijnen die de Europese Raad neerzet. De Europese Raad bestaat uit de staatshoofden van alle lidstaten. Voor specifieke onderwerpen kunnen zij zich laten bijstaan door vakministers. De staatshoofden/vakministers leggen verantwoording af aan hun nationale parlementen. De Commissie legt verantwoording af aan het Europees Parlement.
En voor Europese burgers is het al helemaal onnavolgbaar hoe de onderhandelingen gaan. Weliswaar publiceert De Gucht op een speciale website zogenaamde position papers namens de EU en volgt er na elke onderhandelingsronde een verslag, maar daarin staan zinnen als "on agriculture, the Parties have discussed the possibility of developing specific provisions relating to agricultural trade, wine and have exchanged views on non-tariff issues" of "both EU and US have presented their respective offers for liberalisation (access to the market) in services and investment. Further discussion is needed on the offers, as well as on the general architecture of a services and investment chapter." Waaruit alleen maar te concluderen valt dat er nog niets duidelijk is.
Maar het doembeeld dat we in Nederland straks te maken krijgen met Amerikaanse hormoonkippen of GM-soja hoeven we niet te vrezen, volgens Kamerlid Kees Verhoeven (D66). Hij stelde woensdag vragen over de mogelijke risico's daarop, maar zegt na afloop gerustgesteld te zijn: "De minister heeft nadrukkelijk gezegd dat er op deze punten niets wordt weggegeven."