Achtergrond

De doodstraf voor fotojournalist Shawkan?

Journalisten in Egypte worden vandaag de dag bestempeld als terroristen. Tegen fotojournalist Mahmoud Abou Zeid, beter bekend als Shawkan, eiste de staat onlangs zelfs de doodstraf. Shawkan zit al meer dan vier jaar in voorarrest.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Shawkans advocaat Karim Abdelrady was afgelopen week in Nederland, samen met Ibrahim Halawa, een Ier van Egyptische afkomst die zelf ruim vier jaar in Egypte vastzat en tv-presentator Ahmed Samir, van de oppositionele zender Mekameleen TV die vanuit Istanbul opereert. De drie waren uitgenodigd door de journalistenvakbond NVJ voor het event ‘Journalism in Egypt’ op het Festival van het Vrije Woord, dat op 3 mei in het Hilversumse Beeld en Geluid plaatsvond.

“Er is geen enkel bewijs voor de aantijgingen tegen Shawkan. De staat stelt dat hij mensen zou willen vermoorden en dat hij wapens bij zich had. Maar het enige bewijs daarvoor is het door de Staatsveiligheid zelf opgestelde rapport”, aldus Abdelrady.

“Er zijn geen onafhankelijke media meer in Egypte. Alle kritische media zijn gesloten, journalisten zijn gearresteerd of gevlucht. Alleen Egyptische media die vanuit het buitenland opereren zijn nog onafhankelijk. De Egyptische militaire inlichtingendienst controleert de media”, zegt Samir.

Bron: twitter.com

Exact dezelfde boodschap

Hoe sterk de greep van de staat op de media is, bleek uit een gelekte bandopname die de New York Times en Mekameleen TV begin dit jaar publiceerden: een militair instrueerde telefonisch de een na de andere tv-presentator wat ze moeten zeggen over het besluit van president Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen. Ook bekende actrices werden geïnstrueerd, zoals Yusra.

“De geheime dienst besluit de ene dag dat Qatar moeten worden uitgescholden, een andere dag is Turkije het mikpunt en de volgende dag moet het over de behaalde successen van president Sisi gaan. Op onze zender hebben we laten zien dat allerlei verschillende talkshows op dezelfde avond exact dezelfde boodschap brachten”, vertelt Samir.

“De staat controleert inmiddels alle media maar slaagt er nog niet in om de sociale media in haar greep te krijgen. Toen hebben ze bedacht: we maken een Egyptische versie van Facebook, en we kopen software om het internet te controleren. De Emiraten hebben spyware gekocht van Israel en die vervolgens aan president Sisi gegeven. Israel en de Emiraten steunen Sisi op allerlei wijze.”

Ze bedachten: we maken een Egyptische versie van Facebook, en we kopen software om het internet te controleren

Samir is zeer bezorgd over de positie van journalisten in zijn land. “Neem Mohamed Ibrahim. Hij werkte met een kleine camera, vroeg mensen naar hun economische omstandigheden en plaatste dat materiaal op zijn website ‘Oxygen al-Masriyyeen’- Zuurstof voor Egyptenaren. De website werd gesloten en Mohamed ‘Oxygen’ werd gearresteerd.”

“Of neem oud-rechter en voormalig hoofd van de Rekenkamer Hisham Geneina. In een interview bekritiseerde hij het huidige beleid van Sisi. Zowel Geneina als de journalist die hem interviewde, werden opgepakt. Geneina moest voor een militaire rechtbank verschijnen en kreeg vijf jaar gevangenisstraf”, vertelt Samir.

Ook buitenlandse media worden aangepakt. Ging het aanvankelijk vooral om individuele journalisten en AlJazeera, recentelijk zijn ook prominente westerse media zoals de New York Times en de BBC doelwit. Tegen beide lopen inmiddels rechtszaken. Gevluchte Egyptische journalisten staan op interpol-lijsten, met als gevolg dat ze niet kunnen reizen.

Bron: twitter.com

Beschimpt in de media

Hoe is het zover gekomen? “Onder Anwar al-Sadat was er nog enige mate van persvrijheid, onder Mubarak ging het van vrijheid naar repressie. Onder diens bewind werd een nieuwe koers ingezet. Zakenmensen die belang hadden bij de instandhouding van het regime begonnen tv-zenders waarin ze het regime bedankten. Na de revolutie in begin 2011 beleefden we een korte periode van echte vrijheid. Toen Morsi werd gekozen met 51 procent van de stemmen, werd hij openlijk bekritiseerd uitgescholden en soms zelfs beschimpt in de media, maar nu hebben we professioneel gezien geen media meer in Egypte.”

De geheime dienst als klokkenluider

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons