Geen reden tot feest op Dag der Inheemse Volken

Vandaag is de Internationale Dag der Inheemse Volken. Deze dag dient ter bewustwording van de rechten van inheemse bevolkingsgroepen. Helaas is er weinig reden tot feest: het is slecht gesteld met de inheemse volken van de wereld.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Inheemse mensen vertegenwoordigen volgens de VN minder dan 5 procent van de wereldbevolking, terwijl ze ruim 15 procent uitmaken van de armste mensen ter wereld. Ze worden veelal verdreven van hun land, gediscrimineerd, vervolgd en/of geteisterd door armoede. OneWorld maakte ter ere van deze dag een overzicht van stukken die de perikelen van inheemse volkeren belichten.

Verdreven en genegeerd

Inheemse volkeren worden vaak verdreven uit hun leefgebied om plaats te maken voor grote infrastructuurprojecten. In andere gevallen brengen deze projecten hun gezondheid in gevaar, worden hun rechten niet erkend en hun bezwaren van de hand gewezen, zoals in het geval van de aanleg van de Dakota-oliepijpleiding:

Gemarginaliseerd en bedreigd

In Canada zijn door de jaren heen duizenden vrouwen van inheemse komaf spoorloos verdwenen. In een aantal zaken is bevestigd dat er sprake was van moord, de rest blijft tot nog toe onopgelost. Geweld tegen inheemse vrouwen heeft zijn wortels in het koloniale verleden van Canada. In Australië is het racisme tegen Aboriginals diepgeworteld. Een VN-gezant schrok van de negatieve stereotypering van Aboriginals en hun overmatige vertegenwoordiging in Australische gevangenissen:

Cultuur onteigend en vereeuwigd

Tegenwoordig wordt de kledingdracht of het typerende uiterlijk van een bepaalde bevolkingsgroep vaak overgenomen door anderen. Dit veelal om een hippe indruk te wekken, ook al zorgen diezelfde uiterlijke kenmerken voor discriminatie bij de groep waaruit de kledij of de gebruiken zijn ontsprongen. Dit fenomeen heet cultural appropriation.

Voor prachtige plaatjes van visueel aansprekende ‘stammen’ hoef je niet verder te zoeken dan Jimmy Nelson. Zijn missie is om deze mensen op beeld vast te leggen voordat zij verdwijnen:

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons