Haar roots ontdekken was voor Dalila Sayd letterlijk een eitje
Alsof ze een vergeten taal leerde, zo voelde het voor voormalig sterrenchef Dalila Sayd om te koken met de ingrediënten uit de Marokkaanse keuken. De geuren brachten haar terug naar haar jeugd, waarvan ze dacht dat ze er alleen slechte herinneringen aan had. Nu deelt ze haar doodeenvoudige eierrecept ook met anderen.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Met een carrière in de keuken achter de rug – als sterrenchef bij Michelin-restaurants – werkt Dalila Sayd nu als ondernemer mee aan projecten voor een gezond, duurzaam en betaalbaar voedselsysteem voor iedereen. Ze is bijvoorbeeld oprichter en directeur van Het Eetschap, dat streeft naar verduurzaming van de voedselketen. Door haar eigen opvoeding weet Sayd als geen ander dat de combinatie gezond, duurzaam en betaalbaar niet vanzelfsprekend is.
“
O nee, niet weer, dacht Dalila, als haar moeder met schapenmaag thuiskwam
Als kind van Marokkaanse ouders groeide Sayd in Nederland op in een groot gezin met een alleenstaande moeder die niet van koken hield. Ze hadden het niet breed en haar moeder moest daarom creatief omgaan met de middelen die ze had. ‘O nee, niet weer, hè?’, dacht de jonge Dalila, als ze haar moeder thuis zag komen met schapenmaag, een betaalbaar stuk vlees. De tajine, Marokkaanse stoof, die ze ermee maakte was het dieptepunt uit het culinaire repertoire. Een lichtpuntje was het Marokkaanse eitje. Of het een traditioneel gerecht is weet Sayd niet, wel dat het lekker was. Een gebakken ei met de karakteristieke specerijen uit de Marokkaanse keuken: komijn en paprika, en overladen met veel olijfolie.
Sayds thuissituatie was net zo erbarmelijk als de stoof waarvan ze geen hap naar binnen kreeg. Ze voelde zich er onveilig en niet gewaardeerd, dus ging Sayd op haar zeventiende op zichzelf wonen. Door weg te gaan van haar familie en alles wat met Marokko of de islam te maken had, dacht ze alle negativiteit van zich af te kunnen schudden. In de keukens waar ze werkte, ging een wereld voor haar open. Bij elk restaurant leerde ze over nieuwe eetculturen. De ene keer was het de verfijnde Italiaanse keuken, de andere keer leerde ze heel puur te koken met slechts een paar producten van hoge kwaliteit.
Toen ze na een paar jaar voor het eerst bij een Midden-Oosters restaurant ging werken, werd ze sinds lange tijd geconfronteerd met herkenbare geuren zoals komijn en paprika. Ze vond het eten onweerstaanbaar. En niet alleen in het eten zag ze een positieve weerspiegeling van het bekende, ook in de islamitische mensen waarmee ze samenwerkte. Ze waren lang niet zo traditioneel als ze dacht. Onbewust wekte dit nieuwsgierigheid op naar haar eigen culturele achtergrond.
Door te koken met ingrediënten die ze vaag herkende, was het alsof ze een vergeten taal leerde. Toen een vriendin op een dag trek had in iets hartigs, bakte Sayd gedachteloos een ei met komijn en olijfolie. Ze herontdekte het Marokkaanse eitje van vroeger. De geur van komijn bracht haar terug naar haar jeugd en ze realiseerde zich dat niet alles wat ze associeert met die periode per definitie slecht is. Het was de herontdekking van haar Marokkaanse roots.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in OneWorld Magazine in mei 2020.
Bereiding
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en giet een flinke scheut olijfolie in de pan. Breek de eieren en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bestrooi met zout naar smaak en flink wat komijn- en paprikapoeder, van elk ongeveer een halve theelepel per ei. Laat de eieren langzaam garen. Het eiwit moet gaar zijn, maar niet bruin worden, en de dooier begint net te stollen, maar is nog wel zacht. Ondertussen heeft de geur van komijn en paprika je huis gevuld en verraadt alleen een goed stuk zuurdesembrood dat je in Nederland bent.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. AccepterenInstellingen
Cookiebeleid
Overzicht cookies op oneworld.nl
We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl
Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn. Deze cookies kunt u niet uitzetten.
In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.
Naam cookie
Soort content
youtube_embed
Youtube player embed
vimeo_embed
Vimeo player embed
google_maps
Google maps embed
twitter_widget
Twitter social widget
soundcloud_embed
Soundcloud player embed
instagram_embed
Instagram embed
Daarnaast gebruiken we Google reCaptcha om de website te beschermen tegen bots. Ook dit kan hier uitgezet worden, maar formulieren die hiervan gebruik maken kunnen dan niet ingediend worden