Beeld: Mitchell Van Voorbergen

Haar roots ontdekken was voor Dalila Sayd letterlijk een eitje

Alsof ze een vergeten taal leerde, zo voelde het voor voormalig sterrenchef Dalila Sayd om te koken met de ingrediënten uit de Marokkaanse keuken. De geuren brachten haar terug naar haar jeugd, waarvan ze dacht dat ze er alleen slechte herinneringen aan had. Nu deelt ze haar doodeenvoudige eierrecept ook met anderen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Met een carrière in de keuken achter de rug – als sterrenchef bij Michelin-restaurants – werkt Dalila Sayd nu als ondernemer mee aan projecten voor een gezond, duurzaam en betaalbaar voedselsysteem voor iedereen. Ze is bijvoorbeeld oprichter en directeur van Het Eetschap, dat streeft naar verduurzaming van de voedselketen. Door haar eigen opvoeding weet Sayd als geen ander dat de combinatie gezond, duurzaam en betaalbaar niet vanzelfsprekend is.

O nee, niet weer, dacht Dalila, als haar moeder met schapenmaag thuiskwam

Als kind van Marokkaanse ouders groeide Sayd in Nederland op in een groot gezin met een alleenstaande moeder die niet van koken hield. Ze hadden het niet breed en haar moeder moest daarom creatief omgaan met de middelen die ze had. ‘O nee, niet weer, hè?’, dacht de jonge Dalila, als ze haar moeder thuis zag komen met schapenmaag, een betaalbaar stuk vlees. De tajine, Marokkaanse stoof, die ze ermee maakte was het dieptepunt uit het culinaire repertoire. Een lichtpuntje was het Marokkaanse eitje. Of het een traditioneel gerecht is weet Sayd niet, wel dat het lekker was. Een gebakken ei met de karakteristieke specerijen uit de Marokkaanse keuken: komijn en paprika, en overladen met veel olijfolie.

'Juist nieuwe Nederlanders kunnen voedsel­vraagstukken oplossen'

Sayds thuissituatie was net zo erbarmelijk als de stoof waarvan ze geen hap naar binnen kreeg. Ze voelde zich er onveilig en niet gewaardeerd, dus ging Sayd op haar zeventiende op zichzelf wonen. Door weg te gaan van haar familie en alles wat met Marokko of de islam te maken had, dacht ze alle negativiteit van zich af te kunnen schudden. In de keukens waar ze werkte, ging een wereld voor haar open. Bij elk restaurant leerde ze over nieuwe eetculturen. De ene keer was het de verfijnde Italiaanse keuken, de andere keer leerde ze heel puur te koken met slechts een paar producten van hoge kwaliteit.
Toen ze na een paar jaar voor het eerst bij een Midden-Oosters restaurant ging werken, werd ze sinds lange tijd geconfronteerd met herkenbare geuren zoals komijn en paprika. Ze vond het eten onweerstaanbaar. En niet alleen in het eten zag ze een positieve weerspiegeling van het bekende, ook in de islamitische mensen waarmee ze samenwerkte. Ze waren lang niet zo traditioneel als ze dacht. Onbewust wekte dit nieuwsgierigheid op naar haar eigen culturele achtergrond.

Door te koken met ingrediënten die ze vaag herkende, was het alsof ze een vergeten taal leerde. Toen een vriendin op een dag trek had in iets hartigs, bakte Sayd gedachteloos een ei met komijn en olijfolie. Ze herontdekte het Marokkaanse eitje van vroeger. De geur van komijn bracht haar terug naar haar jeugd en ze realiseerde zich dat niet alles wat ze associeert met die periode per definitie slecht is. Het was de herontdekking van haar Marokkaanse roots.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in OneWorld Magazine in mei 2020.

Zo eenvoudig maak je Marokkaanse eieren zelf

Ingrediënten
Eieren, olijfolie, zout, komijnpoeder, paprikapoeder, zuurdesembrood

Bereiding
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en giet een flinke scheut olijfolie in de pan. Breek de eieren en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bestrooi met zout naar smaak en flink wat komijn- en paprikapoeder, van elk ongeveer een halve theelepel per ei. Laat de eieren langzaam garen. Het eiwit moet gaar zijn, maar niet bruin worden, en de dooier begint net te stollen, maar is nog wel zacht. Ondertussen heeft de geur van komijn en paprika je huis gevuld en verraadt alleen een goed stuk zuurdesembrood dat je in Nederland bent.

Dorothy Porker: ‘Guilty pleasures? Dit is gewoon lekker eten’

Zij delen gratis maaltijden uit tijdens Keti Koti

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons