Oost-Ghouta. Foto: Syrian Observatory for Human Rights

De hel van Oost-Ghouta duurt voort

“Een apocalyps. Bedoeld, gepland en uitgevoerd door individuen binnen de regering, kennelijk met volle steun van sommige van haar buitenlandse supporters”, zei VN mensenrechtenbaas Zeid Ra’ad al-Hussein vandaag over de situatie in Oost-Ghouta. Eerder al zei hij te vermoeden dat er sprake is van oorlogsmisdaden.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ondanks de VN-resolutie van 24 februari die een staakt-het-vuren van tenminste dertig dagen eist en een door Rusland aangekondigde ‘humanitaire pauze’ van vijf uur per dag, blijven Rusland en Syrië Oost-Ghouta dag en nacht bestoken. AFP meldde gisteren 800 doden door ie bombardementen sinds de aanvallen, die op 18 februari begonnen. Afgelopen september had Rusland Oost Ghouta nog als de-escalatie zone bestempeld, en een staakt-het-vuren met de twee grote rebellen fracties afgesproken. In Istanbul sprak OneWorld met Wael Alwan, woordvoerder van Failaq al-Rahman, de grootste rebellenfactie in Oost-Ghouta.

Bron: twitter.com

Hoe is de situatie op dit moment?

Alwan: “Na het besluit van de Veiligheidsraad heeft het regime verschillende keren geprobeerd de enclave van verschillende kanten met grondtroepen binnen te vallen. Dat ging gepaard met enorm agressieve bombardementen. Een van die aanvallen werd gelanceerd vanuit Jobar, een wijk in Damascus ten westen van Oost-Ghouta. Een andere vond plaats vanuit Harasta, in het noordwesten, en de meest agressieve aanval was vanuit het oosten, bij Shaabiya, Shayfounia en Otaiyeh. Daar hebben de troepen van Assad na meer dan vier dagen een opmars gemaakt. Het was duidelijk dat de rebellen daar onvoldoende versterkingen hadden. Het zijn landerijen daar, weinig gebouwen. Overall is de situatie catastrofaal. Burgers gaan dood door bommen, door honger en door angst.”

Volgens de site Yahoo.com heeft het regime inmiddels 40 procent van de enclave in handen. “Op zijn minst 700 Afghanen, Palestijnen en Syrische loyalistische militiemannen kwamen uit Aleppo en zijn dinsdagavond laat naar Ghouta gestuurd”, zei Rami Abdel Rahman, hoofd van het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Uit hoeveel mensen bestaat Failaq al-Rahman?

“Onze factie bestaat uit ongeveer 12.000 leden. De meesten komen uit het gebied zelf. Er zijn wel strijders die uit andere gebieden in Syrië komen, en een deel van de leiding komt uit Homs, maar de meerderheid is afkomstig uit Oost-Ghouta zelf. Het zijn vrijwel allemaal gedeserteerde officieren.

Het Salafistische Jaish al-Islam,  bestaat uit naar schatting 8000 strijders, Ahrar al-Sham uit circa 2000.”

En hoe staat Nusra ervoor, de radicalen die eerder aan Al Qaida waren gelieerd?

Nusra had eerder militaire fronten en centra in het gebied, maar die hebben ze niet meer in Oost-Ghouta. Er zitten losse strijders, zo’n 240. We vechten ook tegen hen, de laatste keer was ruim twee maanden geleden in december, in de buurt van Kefr Batna, Hazza en Arbin.” (De rebellenfacties hebben aan Rusland aangeboden deze Nusra elementen uit te leveren.)

Bron: twitter.com

Sommige mensen beweren dat er geen gematigde rebellen bestaan…

“Wij zijn geen radicalen! We horen bij het Vrije Syrische leger. De leiding van onze brigade bestaat uit gedeserteerde officieren uit het leger van Assad. Failaq al-Rahman bestaat uit groepen die geen ideologie hebben, maar die de Syrische revolutie, de roep om vrijheid en democratie, steunen. We hebben geen religieuze of politieke richtlijn, absoluut niet.

Sommige brigades zoals Jaish al-Islam, bestaan uit salafisten, maar ook zij zijn geen jihadi’s. En Failaq al-Rahman heeft geen religieus kantoor of instelling, laat staan dat we een shariaraad hebben. Er zijn leden die roken, anderen houden van muziek, we zijn een volksbrigade. Wie zijn religie wil dienen, moet maar naar een moskee gaan, wij doen daar niet aan.

We hebben hier in Istanbul een kantoor van waaruit we onze buitenlandse betrekkingen onderhouden. We hebben onder meer deelgenomen aan de Syrië-besprekingen die onder auspiciën van de VN in Genève worden gehouden. Ik heb zelf in februari en maart vorig jaar deelgenomen.”

De Zweedse journalist Aron Lund schreef dat er schermutselingen zijn tussen Jaish al-Islam en Failaq al-Rahman?

“Die zijn er inderdaad geweest, maar de laatste militaire confrontatie dateert van april 2017. Het zijn oude ruzies, vooral over het uitbreiden van gebied. Die confrontaties duurden dagen en waren helaas nogal bloederig. Jaish al-Islam boette nadien enorm in aan populariteit in Oost-Ghouta: zij hadden de aanvallen immers ingezet, en er vielen ook slachtoffers onder burgers gevallen. Dat maakte de relaties met hen natuurlijk nogal gespannen.

Door de aanvallen van het regime zijn de onderlinge betrekkingen verbeterd. Assads troepen vielen de fronten van Jaish al-Islam aan, in de oostkant van Oost-Ghouta. Jaish al-Islam wist dat Failaq al-Rahman meer defensieve ervaring heeft dan zij, vandaar dat ze ons om hulp vroegen. We hebben versterkingen gestuurd, en gelukkig konden we het regime op veel plaatsen een halt toeroepen.”

Tenslotte…

Bron: twitter.com

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons