Helft van de wereld beslist niet mee over werelddoelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De SDG’s zouden de wereld voor iedereen ten goede moeten veranderen: de doelen gelden voor alle landen, rijk en arm, en implementatie moet ‘inclusief’ zijn. Zowel jongens als meiden moeten kunnen meebeslissen over hun vakken op school, gezondheidszorg of banenprogramma. Tijdens het HLPF van 11 tot 20 juli, wordt de eerste balans opgemaakt voor het implementeren van de SDG’s. Het lijkt erop dat de belofte van werelddoelen voor iedereen wordt uitgehold.

Op dit moment vindt het High Level Political Forum (HLPF) plaats in New York. Hier komen de 193 lidstaten van de VN voor het eerst sinds de VN-top in september vorig jaar samen om de voortgang op de werelddoelen te bespreken. Wat gaat er al goed en waar zitten de knelpunten?

Een daverend applaus

Ontbreekt de jeugd op het internationale toneel, de Nederlandse overheid slaat een slimmere weg in. Zij hebben jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling Max van Deursen (20) opgenomen in de overheidsdelegatie voor het HLPF. Eerder dit jaar toerde Van Deursen langs scholen in Nederland om leerlingen te vertellen over de SDG’s. Dit resulteerde in inspirerende ideeën, zoals een stel jongens dat met een website gendergelijkheid wil stimuleren. De jongerenvertegenwoordiger deelde zijn ervaringen met alle andere lidstaten, wat hem op een daverend applaus kwam te staan. 

 

 

Jongerenvertegenwoordiger Max van Deursen deelde zijn ervaringen met andere lidstaten, wat hem op een daverend applaus kwam te staan.

 

Jongeren kunnen klip en klaar verwoorden wat ze nodig hebben en denken buiten bestaande kaders

Klip en klaar

Ongehinderd door enige kennis kan de jeugd juist het verschil maken. Jongeren zijn nog niet verpest zijn door het jargon dat de VN en onze overheden in de tang houdt. Zij kunnen klip en klaar verwoorden wat ze nodig hebben en denken buiten de bestaande kaders. Zo daagt Kelvin (22) uit Kenia de restrictieve normen in zijn land uit. Hij en zijn vrienden worden nu nog naar huis gestuurd als ze naar een kliniek gaan voor informatie over veilige seks. Om dat te veranderen moeten Kelvin en zijn vrienden de training van gezondheidswerkers kunnen beïnvloeden.

De hoop is dat Max, Kelvin en de andere jongeren die in de marges deelnemen aan het HLPF een volwaardige plek aan tafel weten te bemachtigen. Zo kunnen zij, zowel in eigen land als bij internationale vergaderingen zoals deze van de VN, mee beslissen over de toekomst. Tenslotte kan een vreedzame, eerlijke en duurzame wereld alleen bereikt worden, door de macht structureel over te dragen aan jongere generaties. Alleen dan wordt de belofte van de SDG’s ingelost.

Rineke van Dam neemt deel aan het HLPF als vertegenwoordiger van Rutgers. Naar aanleiding hiervan organiseerde zij op 18 juli een rondetafelgesprek over jongerenparticipatie en de SDG’s met circa twintig jongeren, minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, VN-gezant voor de Jeugd Ahmad Alhendawi en verschillende overheids- en VN-vertegenwoordigers in New York.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons