Nieuw: elke dag een kleine selectie links naar artikelen die we je van harte aanbevelen. Het meest interessante, verrassende en fascinerende van het internet dat OneWorld niet zelf maakte.
Vandaag bij het beste van de rest: de wereld blijft stug wegkijken van Burundi, hoe vrije handel onze vrije democratie ondermijnt en omdenken met het Oekraïne referendum.
1. De wereld kijkt weg, terwijl het bloed door heel Burundi stroomt
Burundezen proberen massaal het land te ontvluchten en komen in Tanzania, Rwanda, Uganda en de Democratische Republiek Congo terecht in vluchtelingenkampen, die overbevolkt zijn en waar een tekort aan voedsel is. En nu houden pro-regering milities de vluchtelingen bij de grens tegen, schrijft The Guardian. Burundezen, die het geweld proberen te ontvluchten worden vermoord. In het beste geval worden ze terug gestuurd naar huis, terug naar het geweld. Door de vluchtelingencrisis zo veel mogelijk binnen Burundi te houden, heeft de internationale gemeenschap minder aanleiding om tegen Nkurunziza op te treden. En dat terwijl er zonder internationale actie een nog grotere humanitaire crisis dreigt. De geruchten zijn wijdverspreid dat milities zich in buurlanden voorbereiden om gewapenderwijs president Nkurunziza te verdrijven. Om de grip op de situatie niet te verliezen, lijkt Nkurunziza op zijn beurt verschillende bevolkingsgroepen met propaganda tegen elkaar op te zetten. De angst voor etnisch geweld, zoals eerder in Burundi en buurland Ruanda, is groot en gegrond.
Lees hier waarom Burundi ons niet boeit.
2. Hoe handelsakkoorden zoals TTIP de democratie saboteren
Vroeger was het makkelijk om een vrijhandelsverdrag te verkopen. Open grenzen voor goederen en ideeën zouden kansen creëren, miljoenen mensen van armoede verlossen en zorgen voor economische groei. Kortom: handel zorgt voor een betere wereld. Maar dat beeld is gekanteld, met TTIP als mediageniek uithangbord. Mensen gaan uit protest tegen de schaduwzijden de straat op. Maar niet alleen de publieke opinie over handelsverdragen is veranderd. Dit artikel in Foreign Affairs laat zien hoe ook de handelsverdragen zelf zijn veranderd: zij zijn complexer en politieker. Transparantie en inspraak zijn ver te zoeken. De auteur ziet in TTIP kansen om het tij te keren: dit is het moment voor een reset van TTIP. En dit is het moment om de vrijhandel tegen het licht te houden: hoe kan het Westen de handel én democratie echt vrij houden?
Lees hier het OneWorld dossier over TTIP.
3. Kom op Mark, vecht voor een Europa van waarden
Het Nederlands ‘nee’ tegen het associatieverdrag met Oekraïne heeft Nederland in de diplomatieke penarie gebracht. We zijn weer lastig, en dat uitgerekend terwijl Nederland voorzitter van de EU is. Mark Rutte moet nu met knikkende knieen naar zijn collega's in Brussel om het slechte nieuws te vertellen. Maar Marc Chavannes van De Correspondent ziet juist kansen in het Nederlands ‘nee’. “Ik zie maar één echte oplossing: eindelijk aan de orde stellen welk Europa wij willen, niet hoeveel of hoe weinig.” Kom op Mark, de EU gaat niet alleen over handel. Vecht voor een Europa van waarden.
Lees hier de serie #ThisIsMyEurope, waarin Reinier Vriend voor OneWorld.nl op zoek gaat naar de Europese waarden van alledag.