“Waar heb jij leren schaken? Je hebt absoluut geen tactiek. Je moet altijd meerdere stappen vooruit denken.” De afgelopen avonden hebben we op het Tahrirplein doorgebracht bij de tent van de ‘6th of April movement’ een groepering van jongeren, voornamelijk op sociale media actief, die een grote staking op 6 april hebben georganiseerd. Er is een vriendschapsband tussen ons ontstaan en sindsdien doden we samen de tijd met potjes schaak.
Minpunt is wel dat team Holland bijna altijd van team Egypte verliest. Team Egypte heeft dan ook heel wat tijd gehad om te oefenen, want de meesten zijn de afgelopen weken nauwelijks van het plein af geweest. De avonden op het plein verlopen gemoedelijk, met optredens van poppenspelers en dichters. Maar er heerst ook een zekere onrust omdat er weinig gebeurt en de situatie nog steeds onduidelijk is. Sommige groeperingen hebben het plein inmiddels verlaten omdat ze niet meer overtuigd zijn van het nut om te blijven.
Verschillende groeperingen
Met het 6th of April-tentenkamp als uitvalsbasis leren we stukje bij beetje de rest van het plein kennen. Een paar tenten verderop zit bijvoorbeeld Mohammed. Hij is de leider van de enige Islamitische beweging die sinds Mubarak weg is nog steeds op het plein bivakkeert. Hassan van de 6th of April stelt me voor aan een veertigjarige man met pretoogjes. Hij geeft me geen hand maar knikt hartelijk. Over de sjaal die Hassan me adviseerde over mijn hoofd te doen zegt hij: “Dat hoeft toch niet! Islam gaat over intelligentie.”
Hij vertelt over de doelen van zijn beweging. “We proberen een revolutie te creëren binnen de salafi´s, de een strenggelovige stroming van de islam. De meeste van hen hebben nauwelijks besef van politiek. We willen respect voor andere mensen en ideologieën uitdragen. De andere Islamitische groeperingen zijn na de revolutie weggegaan van het plein, ze vonden de sfeer hier te liberaal. Om die reden vonden ze de 6th of April movement ook niet goed. Maar ik wel, ze houden van Egypte en willen haar laten groeien, dat is goed. Daarom ben ik na zes jaar politiek gevangene te zijn geweest in 2006 bij de beweging gegaan, als de enige salafist. Sinds twee maanden zit ik nu in een andere, Islamitische beweging.”
Onbeantwoorde vragen
Als ik hem vraag wat het verschil is tussen beide bewegingen is hij even stil. “Je stelt goede maar moeilijke vragen.” Op het plein is het dan ook gewoonte om te focussen op de eenheid van de mensen in plaats van wat verschillende groeperingen van elkaar scheidt.
Inmiddels zijn er wat onduidelijke opstootjes om ons heen uitgebroken: roepende mensen rennen voorbij. Mohammed is er niet van onder de indruk. Ik vraag hem hoe hij in de toekomst van Egypte de relatie tussen politiek en religie ziet. “Je stelt goede maar moeilijke vragen” herhaalt hij. “Voor mij zouden de twee samen moeten gaan, maar ik moet nog heel veel lezen en heel veel nadenken voor ik kan zeggen op welke manier. Elke Islamitische leider zou dat moeten doen. Er is nog veel discussie nodig.”
De regels van het spel
De avond komt tot een abrupt einde als een jongen van de 6th of April zegt dat we beter naar huis kunnen gaan. De situatie lijkt nu veilig te zijn, maar er is vanavond een achterdochtige sfeer op het plein . Er bestaat een kans dat mensen hun achterdocht op ons gaan richten, als een groep van tien niet-Egyptenaren die om onduidelijke redenen op het plein verblijven. Verbaasd luisteren we naar zijn woorden: de sfeer leek net nog zo gemoedelijk. Geen wonder dat de mensen van 6th of April zo goed kunnen schaken: ze zijn er inmiddels in getraind om altijd een paar stappen vooruit te denken. Maar wij kennen de regels van het spel niet en dat zorgt ervoor dat we met gemengde gevoelens in onze taxi wegrijden.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand