Nourdin el Ouali, voorman van de Rotterdamse partij NIDA, noemt de campagne ‘etnocentrisch’ en ‘te wit’ in een artikel van NRC. Hij zegt: “Deze campagne straalt ‘onze cultuur is de beste cultuur’ uit en is daarmee gericht aan Rotterdammers van niet-Nederlandse afkomst.”
De campagne werd opgezet in samenwerking met stichting Dona Daria en stichting Femmes for Freedom. Claudia Verhoeven van Femmes for Freedom legt uit hoe de campagne tot stand is gekomen: “We hebben een panel samengestel van jonge meiden waarmee we over de campagne nadachten. Onder hen waren moslima’s, hindoestanen en meiden uit Pakistan. Dat de campagne bedacht zou zijn vanuit een wit perspectief, is dus niet zo.”
#zelfgekozen Wethouder Schneider hangt zelf de posters op: “In Nederland kies je je partner zelf” Vrije partnerkeuze is vanzelfsprekend pic.twitter.com/JM8meQukA6
— Theo Breimer (@TheoBreimer) 24 mei 2017
Met de posters wil Rotterdam het gesprek over vrije partnerkeuze en gedwongen huwelijken openen. “We hebben een boel positieve reacties gehad. Mensen vonden het prikkelend en origineel”, zegt Verhoeven. “De campagne focust zich op jonge vrouwen terwijl er ook mannen zijn die hun partner niet vrij kunnen kiezen. Wat dat betreft had het nog diverser gekund. Wie weet kunnen we in de toekomst een campagne door heel Nederland voeren die nog diverser is.”
Zijn er eigenlijk nog posters van zoenende mannen in Rotterdam gespot? Ook een groep die last heeft van afwijzing, dwang, enz. #zelfgekozen
— Jasmine Foullani (@JasmineFoullani) 24 mei 2017
Volgens Verhoeven vinden veel mensen het goed dat dit onderwerp nu wordt aangekaart. “Sommigen vinden dat de campagne te ver gaat, maar dat lijkt me een kwestie van smaak.”
De posters hangen sinds vorige week op zo’n vijftig verschillende plekken in Rotterdam en zullen daar de komende week nog blijven hangen. “Het is belangrijk dat hier aandacht voor is, want het probleem is groot. Wij krijgen elke week berichten binnen van meisjes en jonge vrouwen die niet vrij zijn om hun partner zelf te kiezen. Hun telefoons worden gecontroleerd door hun familie, ze mogen geen vriendjes hebben en niet whatsappen met jongens. We weten dat de campagne dit niet allemaal kan oplossen, maar dat het nu zo’n discussie opwekt, zie ik als een stap in de goede richting.”
Tegen gedwongen huwelijken en verplichte partnerkeuze! @rotterdam start vandaag campagne #zelfgekozen. @RTV_Rijnmond pic.twitter.com/Gr4jUK2M0U
— Maurice Laparlière (@MauLaparliere) 24 mei 2017
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand