Black Lives Matter-protest op de Dam, 1 juni 2020. Beeld: Andriy Bednarchuk
Podcast

Hoe media de nasleep van George Floyds dood framen

Waarom heet het antiracismeprotest op de Dam een ‘massabijeenkomst die ergernis wekt’, terwijl een herdenking van een voetbalfan diezelfde dag ‘een indrukwekkend afscheid’ is? Zoë Papaikonomou en One’sy Muller ontleden de opmerkelijke framing in de media rond George Floyd en de protesten.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
‘Honderden Utrecht-supporters nemen op indrukwekkende manier afscheid van Jacky Vermeulen (22)’, schreef het AD op 1 juni, de dag dat ook duizenden antiracismedemonstranten op de Dam samenkwamen. Een dag later: ‘Massabijeenkomst wekt ergernis bij kenners en politici: ‘Klap in het gezicht van zorgverleners’’.

Bij het afscheid van Jacky Vermeulen staan mensen heel dicht bij elkaar, bij de ‘massabijeenkomst’ op de Dam veel minder

Een typisch geval van framing, zegt Zoë Papaikonomou tegen haar gesprekspartner One’sy Muller in deze nieuwe aflevering van de Bonte Was Podcast. “Op de foto bij het afscheid van Jacky Vermeulen staan mensen heel dicht bij elkaar, bij de ‘massabijeenkomst’ op de Dam veel minder. En dan dat woord: ‘massabijeenkomst’.”

Met de juiste – of verkeerde – woorden en beelden kan dus een heel andere situatie worden geschetst. “Ik vind het helemaal niet erg dat de uitvaart van Jacky als ‘indrukwekkend’ wordt omschreven”, zegt Papaikonomou, “maar het is wel opvallend dat die ándere bijeenkomst opeens zo wordt weggezet. Je zou dit in elk journalistiek college kunnen gebruiken.”

Deze podcast verscheen eerder op NieuwWij.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons