Hoe veilig zijn de fabrieken van H&M in Bangladesh?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

H&M loopt dramatisch achter op schema bij het corrigeren van de gevaren in haar fabrieken, zo blijkt uit het rapport ‘Evaluation of H&M’.  Deze conclusie is gebaseerd op basis van 32 geïnspecteerde fabrieken in Bangladesh. Hoewel de Zweedse keten alleen al op het gebied van brandveiligheid 518 schendingen begaat, behoeft het rapport enige nuance.

Het akkoord

Na de ramp met Rana Plaza in Bangladesh ondertekenden 200 modemerken in samenwerking met internationale vakbonden het ‘Accord on Fire and Building Safety’ op. Vanaf november zijn inspecteurs bezig met het controleren van de brandveiligheid in 1600 fabrieken. Hieronder vallen ook de 32 fabrieken van H&M, waarover begin deze maand een rapport verscheen.  

De Clean Clothes Campaign spreekt duidelijke taal: volgens de organisatie lopen de levens van tienduizenden textielwerknemers gevaar, door het ontbreken van veiligheidsmaatregelen in fabrieken. Door uitblijvende renovaties en maatregelen, zoals het niet aanwezig zijn van brandwerende deuren en het centraal ontgrendelen van nooduitgangen, is het voor vele duizenden arbeiders niet mogelijk om in geval van nood de fabriek tijdig te kunnen verlaten, zo staat in het rapport ‘Evaluation of H&M’. Daarmee komt de Zweedse modegigant haar verplichtingen, het garanderen van de veiligheid van haar werknemers, niet na. En dat terwijl H&M de eerste was die na de ramp bij Rana Plaza het ‘Bangladesh Fire and Safety Accord’ ondertekende. “Dat er veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden is al langer bekend. De resultaten zijn daarom ook verontrustend en zorgwekkend”, zegt Christa de Bruin van de Schone Kleren Campagne.  

bangladesh

Lijst fabrieksdoden 

2013 Aswad, Gazipur fabrieksbrand 9 doden, 50 gewonden

 

2013 Tung Hai, Darus Salam fabrieksbrand 8 doden

 

2013 Rana Plaza, Dhaka fabrieksinstorting 1,129 doden, 2500 gewonden

 

2013 Smart Fashion, Dhaka fabrieksbrand 7 doden, 50 gewonden

 

2012 AKH Stretch Garment, Dhaka ontploffing boiler 1 dode, 50 gewonden

 

2012 Tazreen Fashions, Dhaka fabrieksbrand 112 doden, 300 gewonden

 

2011 Eurotex, Dhaka ontploffing boiler 2 doden, 64 gewonden

 

2010 That's It, Gazipur fabrieksbrand 29 doden, 11 gewonden

 

2010 Garib &Garib, Gazipur fabrieksbrand 21 doden, 50 gewonden

 

2006 Sayem Group,Dhaka fabrieksbrand 3 doden, 50 gewonden

 

2006 Imam Group, Chittagong ontploffing 57 gewonden

 

2006 Phoenix, Tejgaon fabrieksinstorting 22 doden, 50 gewonden

 

2006 KTS Textile, Chittagong fabrieksbrand 61 doden, 100 gewonden

 

2005 Spectrum, Savar fabrieksinstorting 64 doden, 80 gewonden

 

Bron: schonekleren.nl 

Nalatigheid
De textielindustrie kende de afgelopen jaren veel doden (zie kader) door achterstallig onderhoud aan fabrieken en het ontbreken van brandveiligheidsmaatregelen. Het akkoord dat twee jaar geleden werd opgesteld, moet voor verandering zorgen. Hoe het kan dat er, twee jaar later, nog zoveel veiligheidsschendingen worden gevonden, duidt volgens De Bruin op nalatigheid. “H&M staat nu toe dat deadlines niet worden gehaald, terwijl zij er bovenop moet zitten dat toeleveranciers hun afspraken naleven. Het excuus, dat het doorvoeren van verbeteringen meer tijd kost, daar kun je nu niet meer mee aankomen. Zij hebben destijds het akkoord ondertekend en zijn dus ook verantwoordelijk dat maatregelen worden uitgevoerd. ”

Femke den Hartog, lobbyist voor Inretail, reisde onlangs met minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Schone Klerencampagne, Hema en FNV naar Bangladesh om te kijken in kledingfabrieken. “Hoewel ik niet inhoudelijk op het rapport kan ingaan weet ik wel dat de schendingen een stuk genuanceerder kunnen liggen. Zo bezocht ik een fabriek waar alles goed geregeld was – van brandtrappen, tot nooduitgangen, overal was aan gedacht. Een puntje: er was een open trap. Daarmee voldoet de fabriek op papier niet aan de veiligheidsvoorschriften, terwijl het wel degelijk goede maatregelen heeft genomen.”

Het rapport

Het rapport ‘Evaluation of H&M Compliance with Safety Action Plans for Strategic Suppliers in Bangladesh’ is opgesteld op basis van gegevens die afkomstig zijn uit de fabriek- en inspectierapporten en corrigerende actieplannen, die openbaar zijn gemaakt met het ondertekenen van het veiligheidsakkoord. Aan het rapport hebben de Clothes Campaign, het International Labor Rights Forum, Maquila Solidarity Network, en Worker Rights Consortium gewerkt. 

Reactie H&M
Als reactie op het rapport laat de Zweedse keten weten ‘te werken aan de eisen die binnen het akkoord zijn opgesteld en daarbij goede vooruitgang te boeken’. Volgens hen zijn de vertragingen, die in het rapport naar voren komen te wijten aan ‘technische en structurele uitdagingen’ die meer tijd eisen. De benodigde technologie zou niet beschikbaar zijn en de inspecteurs van het akkoord hebben een zware werklast. Den Hartog begrijpt wel waarom het voor een keten als H&M lastig is om alle voorschriften uit het akkoord binnen de tijd na te komen. “Ten eerste moesten er in korte tijd een heleboel mensen opgeleid worden om de fabrieken te controleren. Daarnaast zitten er vaak in fabrieken meerdere merken. Als de helft daarvan wel aangesloten is bij het ‘Bangladesh Fire and Safety Accord’ en de andere helft niet: wie voert de maatregelen dan uit en wie draait op voor de kosten?” 
Volgens De Bruin is de informatie die H&M naar buiten brengt misleidend. “De keten is niet transparant tegenover de consument over haar achterstallige onderhoudt.”

bangladesh

Schendingen

Sinds het opstellen van het akkoord zijn bij meer dan 1300 fabrieken onafhankelijke veiligheidsinspecties geweest. Deze worden uitgevoerd door inspecteurs van het ‘Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh’ onder leiding van Brad Loewen. In de 32 H&M platinum en Gold fabrieken, die door de keten zelf zijn uitgeroepen tot best presterende op het gebied van arbeid en milieu, werden in totaal 518 schendingen van structurele veiligheidsvoorschriften gevonden, 836 overtredingen op het gebied van brandveiligheid en 650 op het gebied van elektrische veiligheid. 

Zondebok
Dat de inspecties specifiek op de fabrieken van H&M zijn gericht, is een bewuste keus, zo staat in het rapport. Zo is het Zweedse merk veruit de grootste afnemer van kleding in Bangladesh en was het daarnaast de eerste die het akkoord ondertekende. De Bruin: “De winkelketen, als grootste afnemer van Bangladesh, heeft niet alleen  veel invloed op de sector als geheel, maar kreeg  toen zij als eerste het Acoord ondertekende veel credits. Dan moeten ze nu ook laten zien dat ze die verdienen.”
Den Hartog geeft, gezien het feit dat ‘weer alle pijlen’ gericht zijn op H&M, aan hoe moeilijk het daardoor is voor merken om eerlijk en transparant te zijn zonder dat er negatieve publiciteit bij komt kijken. “Het is te makkelijk om altijd maar naar een grote speler te kijken en daarvan de dingen uit te lichten die nog niet voldoen, terwijl ze keihard werken aan verbeteringen. Het beeld mag enige nuance kennen.” 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons