Nederland heeft een reputatie hoog te houden als waterkennisland. De afgelopen maand presenteerden TNO en de TU Delft nieuwe initiatieven die de toegang tot water in ontwikkelingslanden kunnen verbeteren.
Bij TNO gaat het om de kwaliteit van drinkwater. In de Mara-regio in Tanzania ontwikkelt TNO een eenvoudige techniek om fluor uit het drinkwater te halen. Fluor komt in sommige landen, zoals Tanzania, van nature voor in grondwater. In hoge concentraties is het echter schadelijk voor de gezondheid. In Nederland wordt water centraal in drinkwaterfabrieken behandeld, maar dat is een dure oplossing. TNO ontwikkelt nu een techniek die lokaal inzetbaar is, goedkoop, kleinschalig en uit te voeren door de lokale bevolking. Dat doet zij in samenwerking met ontwikkelingsorganisatie SNV, BoP Innovation Center, Hatenboer-Water en Dunea. Het team werkt samen met de lokale bevolking en maakt gebruikt lokale kennis. Een pilotinstallatie zal circa 2000 inwoners van fluorvrij water voorzien, en bij succes worden doorontwikkeld in meerdere regio’s en landen.
Het initiatief van TU Delft gaat over waterverspilling. Wereldwijd zijn meer dan 100.000 kanalen in gebruik om irrigatiewater te transporteren naar de gewassen. De stroom wordt geregeld met kleppen, sluizen en pompen, die in 95% van de gevallen nog handmatig worden bediend. Daarbij gaat veel water verloren. De sluisoperators gaan af op hun eigen oordeel en leveren in de regel minimaal 10% te veel, zodat er altijd voldoende is bij de aftappunten.
Voor kleinere systemen is automatisering van kanalen simpelweg te duur. Wetenschappers uit Delft werken op dit moment aan een oplossing die de voordelen van automatisering combineert met handbediening. Met een smartphone-app maakt een sluisoperator een foto van het waterpeil. Via een QR-code en de gps-coördinaten wordt de foto naar een centrale computer gestuurd, verwerkt en gekoppeld aan onder meer de weersvoorspelling. Ter plekke krijgt de sluiswachter advies over het openzetten van de sluis.
De wetenschappers brachten hun vinding onder in het bedrijf ‘Mobile Canal Control’. Ze verwachten dat het systeem wereldwijd zal aanslaan in landen met waterschaarste.
Meer informatie over het TNO-initiatief: http://www.dutchwatersector.com/news-events/news/6776-tno-to-develop-groundwater-treatment-for-fluoride-free-drinking-water-in-mara-tanzania.html
Bekijk het filmpje over mobile canal control: www.mobilecanalcontrol.com