Het aantal mensen dat wereldwijd honger lijdt, neemt af. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van de Verenigde Naties. De afgelopen twee jaar leed naar schatting één op de acht mensen aan chronische ondervoeding. In Afrika nam de honger toe, in Azië af.
In 1990 waren er ongeveer een miljard chronisch hongerige mensen wereldwijd. Ruim twintig jaar later is dit aantal afgenomen tot circa 868 miljoen. De overgrote meerderheid van de mensen die langdurig honger lijden, woont in ontwikkelingslanden. Slechts zestien miljoen leven in de rijke landen.
Het nieuwe rapport stelt dat de honger in de wereld voor 2015 nog steeds gehalveerd kan worden. “Als de gemiddelde hongerreductie van de afgelopen twintig jaar voortgezet wordt tot 2015, zal het aantal ondervoeden in ontwikkelingslanden 12,5 procent bereiken in dat jaar. Dat is nog steeds meer dan het millenniumdoel van 11,6 procent, maar veel beter dan eerder werd verwacht”, staat in het rapport.
Afrika en Azië
In Afrika groeide het aantal hongerigen in de afgelopen twintig jaar van 175 miljoen naar 239 miljoen.
Ondanks de bevolkingsgroei, nam de ondervoeding in Azië af van 23,7 procent tot 13,9 procent. Dat is vooral een gevolg van de sociaaleconomische vooruitgang in veel landen in de regio. Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied boekten ook vooruitgang. Tussen 1990 en 2012 daalde het aantal hongerigen van 65 miljoen tot 49 miljoen.
Economische groei is noodzakelijk om honger duurzaam te bestrijden, stelt het rapport. Het wijst er echter ook op dat groei alleen niet voldoende is, als regeringen de extra inkomsten niet gebruiken om honger te bestrijden.
Kleine boeren
Het rapport wijst ook op het verband tussen de groei van kleine boeren en de strijd tegen ondervoeding in arme landen. “Armoede kan aangepakt worden door de landbouw te laten groeien”, zei Carlos Seré, ontwikkelingsstrateeg bij IFAD. Deze kleine boeren zijn meestal vrouw en zij kunnen volgens hem een belangrijke rol spelen in de strijd tegen armoede.
Sommige hulporganisaties hebben sceptisch gereageerd op de VN-cijfers. Volgens Marco Ponte, secretaris-generaal van Action Aid in Italië, is de afname van het aantal hongerigen vooral te danken aan het feit dat de stijging van de voedselprijzen in landen als China, Indonesië en India minder impact heeft gehad dan eerder werd voorspeld. “Dat betekent dat de nieuwe cijfers geen gevolg zijn van een sterkere politieke betrokkenheid van regeringen bij de strijd tegen honger.”
Lees meer:
IPS
State of Food Insecurity in the World 2012
Foto: cc
Honger groeit in Afrika en neemt af in Azië
Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.
Dat kan al vanaf 6 euro per maand