Achtergrond

Hongerstakende Mapuches: geen dialoog

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De familieleden menen dat de gesprekken een ‘media- show’ van de regering zijn, en niet tot doel hebben ‘de eisen van de hongerstakers in te willigen’. Ze bedanken daarom voor de uitnodiging. De gevangenen zijn sinds 12 juli in hongerstaking. Ze eisen dat de anti-terrorismewetten geschrapt worden en dat militairen uit de regio Araucania vertrekken.

In Chili leeft een gemeenschap van 650.000 Mapuches. In de 19e eeuw verloren de indianen 95 procent van hun land. De afgelopen jaren hebben militante Mapuche voertuigen in brand gestoken en transporten geplunderd, om hun eis om teruggave van het land kracht bij te zetten. Anti-terrorisme wetten, die nog dateren uit het tijdperk Pinochet, maken het mogelijk om verdachten tot twee jaar zonder proces vast te houden. De verdediging heeft maar beperkt toegang tot gebruikte bewijzen, waaronder anonieme getuigenissen.

In Chili zitten momenteel 106 Mapuches vast voor politiek gemotiveerde vernieling van eigendommen. Dat meldt de Latin American Herald Tribune.

Videoreportage

VJmovement interviewde Pascual Pichun Collonao. Deze journalist van Mapuche afkomst zit op dit moment gevangen op grond van de Chileense antiterrorisme wet. Collonnao vertelt over de criminalisering van de strijd van de Mapuches in Chili. Ook legt hij uit waarom een groep van 32 Mapuche gevangenen al meer dan 50 dagen in hongerstaking is.
Foto boven: Tijdens de herdenking van de staatsgreep tegen Allende (11 september 1973), vragen Chileense demonstranten aandacht voor de Mapuches in de gevangenis (cc) Victor Perez
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons