De krant schrijft ook dat volgens parlementslid Osama Sharshar de wet gebruikt moet worden om te vechten tegen ‘elektronische milities van de verboden Moslimbroederschap’. Het Egyptische Moslimbroederschap was de partij van oud-president Mohamed Morsi, die in 2013 door het Egyptische leger werd afgezet, en door de huidige regering als terroristische organisatie wordt gezien.
Online surveillance
Volgens de Electronic Frontier Foundation (EFF) gebruikt de overheid de cybercrime-wet om haar macht uit te breiden. Het blokkeren van websites, vervolgen van individuen vanwege hun mening of het in de gaten houden van burgers zijn volgens het EFF manieren om iedereen die het waagt zijn mening te uiten, verder te onderdrukken.
De cybercrimewet bestaat uit twee delen: het eerste deel heeft betrekking op telecombedrijven, het tweede gaat in op verschillende typen cybercrime. Volgens de onafhankelijke en kritische nieuwswebsite Mada Masr heeft de wet verschillende consequenties voor algemene internetgebruikers, telecombedrijven, cybersecurity-experts en websitemanagers.
“Met deze wet is het voor de overheid ook makkelijker om websites te blokkeren en mensen te surveilleren
Met deze wet is het voor de overheid ook makkelijker om websites te blokkeren en mensen te surveilleren. Volgens artikel 30 van de wet moeten telecombedrijven en clouds namelijk alle informatie, content en interacties van gebruikers (zoals internet- en belgeschiedenis) 180 dagen bewaren. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een geldboete van vijf tot tien miljoen Egyptische pond. Bij herhaling verdubbelt dit bedrag en kan de werkvergunning van het bedrijf worden ingetrokken. Als de Egyptische autoriteiten met een wettige reden informatie opvragen over iemand en het bedrijf weigert hieraan te voldoen, dan wordt een celstraf van zes maanden en een boete tussen 20.000 en 100.000 Egyptische pond opgelegd.
Hackers en cybersecurity-experts worden in de wet ook specifiek geadresseerd. Artikel 14 stelt bijvoorbeeld dat hacken alleen mag binnen de tijd en limieten die bij wet zijn vastgesteld. Voor wie buiten die grenzen treedt, zelfs als het gaat om veiligheidstesten binnen een eigen bedrijf, kan een gevangenisstraf en geldboete verwachten. Als zo’n actie resulteert in het verwerken van overheidsdata dan krijgt de overtreder een enkeltje gevangenis met daarbij een boete tussen 1 en 5 miljoen pond.
Gevangenisstraf door Facebook
“Iemand anders post op jouw tijdlijn een kritisch bericht over de overheid; dan riskeer jij een geldboete of gevangenisstraf
Organisaties die kritiek hebben op de nieuwe cybercrimewet uiten ook hun zorgen over het vage taalgebruik in de wet. AFTE en Access Now noemen de definitie van ‘nationale veiligheid’, die luidt: ‘Alles wat gerelateerd is aan de onafhankelijkheid, stabiliteit en veiligheid van het thuisland en diens eenheid en territoriale integriteit’, en bovendien alle zaken aangaande ‘de president van de Republiek, de veiligheidsraad, de nationale veiligheidsraad, de krijgsmacht, de militaire productie, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de geheime dienst, de administratieve dienst en alle organen gerelateerd aan deze lichamen’.
Volgens het EFF zullen dit soort vage bewoordingen leiden tot de vervolging van individuen die hun mening uiten op sociale media en creëert het een situatie van zelfcensuur waarin individuen terughoudend zullen zijn in het gebruiken van woorden die de overheid als bedreiging kan zien.
Kritische stemmen tot stilte manen
Radwa Fouda werkte als hoofd Media en Communicatie voor The Egyptian Center for Economic and Social Rights en schreef haar masterscriptie over online geweld in Egypte. “Als we het over Egypte hebben dan past deze wet in een serie onconstitutionele wetten, zoals de wet die het verbiedt te protesteren.” De afgelopen jaren is onderdrukking in Egypte alsmaar toegenomen, aldus Fouda. Het argument dat de overheid de cybercrimewet gebruikt om terrorisme tegen te gaan, gaat volgens haar niet op. “Terrorisme is een fluïde term. Bijna iedereen die iets tegen de staat heeft wordt een terrorist genoemd.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand