Humberto Tan Beeld: Tammy van Nerum
Interview

‘Ik ga moeilijke gesprekken niet uit de weg’

Humberto Tan wil geen missionaris zijn, maar pareert racisme en klimaatscepsis graag met feiten. De presentator van talkshows, sport- en dansprogramma’s heeft een voorliefde voor mooie auto’s; maar het liefste wel volledig elektrisch.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Racisme bespreken aan de eettafel of alleen liken op social media?

“Actievoeren is niet mijn beroep, maar ik ga moeilijke gesprekken niet uit de weg. Ik schreef ooit een column over een sportcommentator die een zwarte wielrenner ‘dat negertje’ noemde. Ik besloot me vooral te concentreren op hoe slecht hij zijn werk deed. Hij vermeldde niet of dit een klassementsrijder was of een sprinter, welke positie hij innam, niet eens hoe hij heette. De feiten die ertoe deden. Toen ik bij RTL Boulevard besloot Geert Wilders aan te spreken op zijn partijprogramma, ging ik wederom uit van de feiten. Er stond in dat mensen zoals ik onderdeel zijn van een ‘multiculturele nachtmerrie’. Daarom vroeg ik hem of er in Nederland alleen plaats was voor Henk en Ingrid of ook voor Humberto.”

Niet meer vliegen of geen vlees meer?

“Tien jaar geleden vond ik een maaltijd zonder vlees geen maaltijd. Ik eet het nog wel, maar veel minder. Mijn dochter werd vegetariër en deed mee aan de vegan challenge. Een vriend zei eens: ‘Ach, de aarde warmt al op sinds de ijstijd’. Maar het gaat om de snelheid waarmee dat nú gebeurt. Toch vlieg ik nog wel. Een uitnodiging van de Bentley-fabriek in Manchester sla ik bijvoorbeeld niet af. Die handgemaakte auto, dat vakmanschap, dat wil ik dan toch zien. Met de trein? Dat kost me te veel tijd. Geen noodzakelijke trip, maar het leven is tegelijkertijd ook nog erg leuk. Dilemma’s inderdaad…

Stoppen met vliegen lijkt me onrealistisch

Stoppen met vliegen lijkt me onrealistisch. Onze wereld draait om snel vervoer. Waar denk je dat die avocado’s en telefoons vandaan komen? Dan moet je alleen lokaal produceren en dat gaat niet gebeuren. Ik ben nu wel overgestapt van een hybride naar een volledig elektrische auto, omdat die verkrijgbaar is bij mijn favoriete automerk. Ik doe wat ik kan. De realiteit is wel dat het verdomde langzaam gaat. Een populair argument is dat aanpassingen te duur zijn. Maar was de Afsluitdijk te duur? Het gaat om het nut. Als je niet gelooft in klimaatverandering, vind je alles te duur.”
Wie is Humberto Tan?
Humberto Tan (Paramaribo, 1965) studeerde Rechten voordat hij in 1991 begon als presentator van jongerenprogramma Forza. Na het NOS Journaal en Studio Sport, stapte hij over naar Talpa en RTL4. Daar kreeg hij in 2013 zijn talkshow RTL Late Night. In 2019 volgde het voetbalprogramma VTBL op RTL7 en sinds begin 2021 presenteert hij elke zondag op RTL 4 een talkshow die zijn naam draagt: Humberto. Tan schrijft, fotografeert en is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en het Nederlands Rode Kruis.

Idealist of ondernemer?

“Ik ben ook ambassadeur van de Postcodeloterij. Dat is heel commercieel. Maar wat denk je dat zij per jaar geven aan goede doelen als WNF, Artsen Zonder Grenzen, Amnesty International? 360 miljoen euro. Ik ben met Africa Clean Energy meegegaan naar Lesotho. Zij maken kooktoestellen op zonne-energie; veel efficiënter en veiliger dan open vuur. Het is geen liefdadigheid, mensen betalen er 100 dollar in termijnen voor. Ze hoeven daarna geen paraffine en hout meer te kopen. Goeddoen hoeft niet per se niet-commercieel te zijn – maar wel transparant.”

Intersectioneel feminisme en validisme: termen die iedereen zou moeten kennen of heb je geen idee waar ik het over heb?

“Wat? Ik heb geen idee waar je het over hebt. Leg uit! Aha. Wat betreft validisme: daar zijn we in Nederland heel hypocriet in. Bij Studio Sport kregen we altijd brieven dat we meer aan de Paralympics moesten doen, terwijl we het altijd uitzonden. Maar er keek nauwelijks iemand. En intersectie, dat is een kruispunt. Ik kan zelf niet zoveel met dat soort termen. Maar een ontwikkeling moet ergens beginnen. Als dit soort termen daarvoor nodig zijn, dan is het goed dat ze bestaan. Slavernij werd ook niet als racistisch gezien; God wilde dat gewoon. Beelden veranderen, gelukkig.”

Sylvana Simons (BIJ1): 'Ondanks alles ben ik vrijer dan ooit'

Nadia Moussaïd: ‘We moeten met elkaar blijven praten’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons