Ik leef mijn dromen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Keuken trinidadVoordat de deur van Trinbago eind april open ging, was het al ruim drie jaar een idee in het hoofd van Seerattan. Evenals zijn moederland Trinidad verlaten en kunst maken, was het hebben van een eigen restaurant een van zijn dromen. Al sinds jaar en dag is koken zijn passie. Dat deed hij dus al veel, zelfs voor grote groepen vrienden. Totdat een collega het zaadje plantte in de gedachten van Seerattan. Jij moet iets gaan doen met dat koken. Gedurende drie jaar verzamelde hij ideeën, maakte plannen en schetsen voor zijn eigen restaurant en liet zich op ondernemersvlak informeren door het Ondernemershuis. Door een uitgebreid en doordacht bedrijfsplan kreeg de eigenaar een lening bij de bank, want startkapitaal had hij niet.

 

trinbagoAlleskunner?

Twee jaar geleden tijdens het Roots Festival in het Oosterpark zat Seerattan met een vriend aan het raam van een Chinees restaurant aan de Eerste van Swindenstraat. "Als dit mijn pand zou zijn…", verzuchtte hij toen. In datzelfde pand is nu Trinbago gevestigd. "Ik moest wel door de troep heen kijken, maar het is prachtig geworden." De volledige inrichting staat op conto van Seerattan, zijn eigen kunst hangt er aan de muren én hij staat zelf in de keuken. Doet hij dan alles zelf? "Ik doe heel veel zelf inderdaad", glimlacht hij. "Het moet gewoon gaan zoals ik het wil. Maar natuurlijk kan ik het niet helemaal alleen. Ik heb goede mensen om me heen, onder wie mijn eigen zus Domaine, die mijn steun en toeverlaat is. Zij heeft meerwaarde in het restaurant, weet vanzelfsprekend ook veel van de Trinidadiaanse keuken en gaat goed om met mensen." 

 

Timing
Tot zijn achttiende woonde Calvin Seerattan op Trinidad, van jongs af aan wetende dat hij het ooit achter zich zou laten. "Het is een  mooi land. Het land van de calypso en soca en de zon schijnt er meestal. Maar voor iemand die ruimdenkend is, zijn er niet genoeg mogelijkheden." Als zoon van een restauranthouder leerde hij al vroeg de kneepjes van het vak en op zijn zestiende had hij een kledingwinkel in Trinidad. "Hoewel ik religieus ben opgevoed, geloof ik dat de mens alles in zich heeft om het zelf te redden". En zo ook in Nederland. "Ik heb vrijwel altijd gewerkt. Je kunt niet gaan zitten afwachten. Maar je moet het ook niet overhaasten. Voor mijn restaurant heb ik de tijd genomen. Timing is belangrijk. Schilderen heeft daarbij altijd als een soort therapie gewerkt. Door rust in jezelf te krijgen, ontstaat er helderheid."

 

restaurantOriginaliteit

Naast traditionele Trididadiaanse gerechten als stew beef en corn soup staan er ook gerechten met een eigen creatieve inslag op de kaart. De creativiteit van de eigenaar en kok zorgt ook voor originaliteit in voor-, hoofd- en nagerechten, die hand in hand gaat met een verfijnde presentatie. "Het eten moet smaakvol en lekker zijn maar ik vind het heel belangrijk  dat het er ook goed uitziet". Op de vraag of we op deze site een recept mogen plaatsen van Trinbago is Seerattan terughoudend: een kok geeft natuurlijk niet zijn geheimen prijs! De culinaire recensies die te lezen staan op www.iens.nl zijn in ieder geval lovend.

 

Kookwonder en kunstenaar Calvin Seerattan kwam uit Trinidad in de Wereldbuurt terecht.

Trinidad en Tobago liggen voor de kust van Venezuela in de Caribische Zee. Ze maken deel uit van de Bovenwindse eilanden van de Kleine Antillen. De eilanden werden ontdekt in 1498 door Columbus. Trinidad vernoemde hij naar de Heilige drie-eenheid en Tobago, dat pas later zijn huidige naam kreeg, werd Bella Forma. De eilanden gingen over van de ene Europese 'eigenaar' op de andere, totdat ze in de 18e eeuw werden uitgeroepen tot een Britse kolonie. In 1958 werden de eilanden onafhankelijk. 

Typisch gerecht

De keuken van Trinidad en Tobago is met recht een 'wereldmix'. De gerechten kennen Aziatische, Creoolse, Indiase, Italiaanse en Libanese invloeden. De keuken heeft daarom meer weg van die van Guyana dan die van andere Caribische landen.

Zie traditionele recepten op Wikipedia.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons