“Iraaks eten is zo veel meer dan een exotisch uitstapje
De betekenis van Iraaks eten
In het voorwoord schrijft ze: ‘Ik hield me altijd bezig met eten, maar kookte eigenlijk nauwelijks Iraaks. Alles wat ik zou maken zou toch een slap aftreksel worden van wat mijn moeder op tafel zet.’ Maar naarmate het kookboek vorderde kwam ze erachter hoe belangrijk de Iraakse keuken voor haar was. ‘In mijn proces van het zoeken naar wat Iraaks zijn voor mij betekent, realiseerde ik mij het belang van onze keuken. In mijn gedachtegoed kon ik me niet altijd verenigen met de Iraakse cultuur, maar waar ik altijd trots op geweest ben, is ons eten. Ik moest dit boek maken om de betekenis van Iraaks zijn voor mijzelf te herdefiniëren.’
Een kortere versie van dit artikel verscheen in de zomer van 2021 in OneWorld Magazine.
Muhallebi is een Midden-Oosterse melkpudding die eenvoudig te bereiden is. Je kunt het enigszins vergelijken met een lichtere versie van panna cotta. Traditioneel wordt het met koemelk gemaakt, maar Shawkats liefde voor Azië gaat diep. Daarom hierbij haar recept voor muhallebi 2.0 met kokos.
Ingrediënten (4 personen):
375 ml volle melk
125 gezoete gecondenseerde melk
200 ml volvette kokosmelk
13 el rijstmeel of 6 el maizena
1 tl oranjebloesemwater
3 kardemompeulen
snuf zout
10 gedroogde pruimen
handjevol kokossnippers
1 tl ghee of zonnebloemolie
*Vervang voor een vegan variant de volle en gecondenseerde melk met 500 ml plantaardige melk (liefst amandelmelk) en 70 gram suiker.
Bereiding:
– Meng het rijstmeel (dat heeft Shawkats voorkeur) of de maizena met een beetje melk tot een egaal papje.
– Doe dit mengsel met de rest van de volle melk, kokosmelk en gecondenseerde melk in een pan. Breng aan de kook op middelhoog vuur terwijl je constant roert met een garde. Het mengsel zal indikken.
– Zet het vuur na 5 minuten zachter en laat het mengsel nog 8 minuten pruttelen terwijl je voortdurend roert.
– Haal de pan van het vuur, maal de kardemompeulen fijn en meng die samen met het oranjebloesemwater door het mengsel.
– Schenk de muhallebi in glazen naar keuze, bedek met plasticfolie en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
– Ontpit de pruimen en pureer ze met 75 ml kokend water tot een grove saus.
– Bak de kokossnippers in de ghee of olie goudbruin.
– Doe wat pruimensaus op de opgesteven pudding en bestrooi met de kokossnippers.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand