Armoedebestrijding is natuurlijk een heel complex onderwerp, kan je dat vergelijken met een encyclopedie?
Bart Lacroix; "Een online encyclopedie maken is ook heel erg complex. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het begrip ‘Islam’ zie je dat de definitie daarvan op Wikipedia blijft veranderen. De online gebruikers bepalen samen met elkaar de vorm en inhoud. Iedere gebruiker is zender, ontvanger en controleur. Zo willen wij ook dat ontwikkelingsvraagstukken vorm krijgen. Vroeger (op de ‘1.0’ manier) zouden een aantal hoge piefen een plan schrijven om armoede op te lossen, en dit zou dan een x-aantal jaar het beleid zijn. Bij internationale samenwerking 2.0 hebben de gebruikers de macht. Zij bepalen met elkaar op wereldschaal wat de beste manier is om armoede op te lossen. Zo`n collectieve intelligentie is typerend voor deze tijd, wij geloven in de expertise van de massa."
Op jullie site staat: geef 1%. 1% van wat?
"Als je 1% geeft, hou je 99% over om te doen wat je doet. Sneakers kopen, uit eten, een vakantie, het kan allemaal. Wij vragen of mensen 1% van hun geld, tijd of kennis willen investeren in ontwikkelings-projecten. Wij hebben een marktplaats gebouwd, een digitale plek waar mensen die zelf een initiatief hebben in ontwikkelingslanden zonder omwegen hun project kunnen presenteren aan onze leden. De initiatieven variëren van een fietsproject in Burundi tot een bloemenproject in India. De leden kunnen dan zelf besluiten aan welk project zij 1% van hun tijd, geld of inkomen willen investeren. Door de directe, rechtstreekse manier van interactie merken wij dat als je mensen vraagt 1% te geven, zij de beste 1% geven die ze hebben."
Zijn mensen wel echt geïnteresseerd in ontwikkelingshulp?
"Je hoort vaak dat de nieuwe generatie zich niet betrokken voelt bij ontwikkelingssamenwerking. Wij geloven daar niet in, mensen kunnen juist heel erg betrokken zijn, maar moeten dan ook wel betrokken worden. Mensen van nu zijn pragmatisch, ze willen zelf kunnen zien wat er met hun geld gebeurt en kritische opmerkingen mogen maken over een project. Ons systeem is daar omheen gebouwd; je kan zelf een project kiezen dat bij jou past en online de voortgang volgen. Onze gebruikers hebben de macht, de projecten met de meeste leden stijgen automatisch omhoog. Onze kritische leden vormen dus samen een filter in het bepalen wat wel en niet werkt."
Greep uit de verschillende projecten op de site |
Als de 2.0 trend doorzet, betekent dit dan volgens jou het einde van de ‘traditionele’ manier van ontwikkelingssamenwerking?
"Ik denk dat die twee goed naast elkaar kunnen blijven bestaan. Bepaalde structurele zaken, zoals gezondheidszorg en infrastructuur moeten beleidsmatig worden opgelost. De twee vullen elkaar aan, de kennis van experts en de kennis van de massa zijn allebei waardevol. Maar om mensen van nu te willen betrekken bij ontwikkelingssamenwerking is het heel belangrijk om directe, interactieve links te leggen zodat zij zelf direct het resultaat kunnen zien."
Vrijdag 5 juni vindt het 1%EVENT plaats. Wat moeten we hiervan verwachten?
"Iedereen die wil ontdekken wat internationale samenwerking 2.0 voor hem of haar kan betekenen, moet komen. Tijdens het event investeren honderden professionals uit de ontwikkelingswereld, de media, het bedrijfsleven, wetenschap en de politiek voor één dag 1% van hun kennis, ervaring talent, netwerk en energie om samen op een innovatieve manier met ontwikkelingssamenwerking aan de slag te gaan. Het event werkt volgens de principes van open space; de agenda is leeg en die gaan we samen met elkaar invullen. We hebben tien sprekers, maar de meeste kennis zit in de zaal."
Naar welke spreker kijk je uit?
"Waar ik naar uitkijk is Juliana Rotich. Zij komt vertellen over Ushahidi, een project 2.0 bij uitstek. Na het geweld vorig jaar in Kenia kwam een blogger met het idee om een website te maken waarop mensen hun eigen informatie over het geweld kunnen plaatsen (crowdsourcing), zodat iedereen kan zien wat waar precies gebeurd is. Dit is een goed voorbeeld van een bottom-up approach, binnen een paar dagen kwamen er reacties van over de hele wereld en hebben verschillende individuen die elkaar niet kenden, vanaf verschillende plekken op de wereld de website gebouwd, die helemaal open source is.
Eigenlijk kijk ik uit naar de hele dag. We gaan ontdekken hoe het is en voelt om met elkaar ontwikkelingssamenwerking op een nieuwe manier aan te pakken. Ik verwacht inspirerende en verrassende resultaten. En daarna is het 99% feest, we organiseren een mini-festival tegen armoede. Uiteraard helemaal 2.0, iedereen mag alles zelf bepalen, wat de DJs draaien, en hoe je cocktail smaakt. Iedereen die 15 euro doneert aan èèn van de ontwikkelingsprojecten krijgt een toegangskaart. Samen feesten tegen armoede dus!"