Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Tussen de stukken die OneWorld kan inzien
een PowerPoint uit juli 2008: “Roundup beïnvloedt één van de cruciale fasen van de celdeling”, staat daarin, “wat op lange termijn mogelijk tot kanker leidt”.
“
Roundup beïnvloedt één van de cruciale fasen van de celdeling wat mogelijk tot kanker leidt
In de interne PowerPoint gaat het bedrijf in op onderzoeksresultaten van de Franse moleculair-bioloog Robert Bellé. Zijn onderzoek, waarover voor het eerst in 2002 in het tijdschrift Chemical Research in Toxicology werd gepubliceerd, toont dat Roundup het DNA van cellen kan beschadigen, bij doseringen die vele malen lager liggen dan die waar boeren en hobbytuiniers mee in aanraking komen. Voor de studie werden zee-egels gebruikt, een model dat een goede indicatie zou geven voor gezondheidseffecten bij de mens.
Speciale werkgroep
Uit interne e-mails van het bedrijf blijkt dat Monsanto de resultaten van Bellé destijds als serieus probleem zag. Op 28 augustus 2002 concluderen medewerkers dat het bedrijf ‘met name in de eerste dagen [na publicatie] schade leed’ omdat ‘niemand het probleem oppakte en verantwoordelijk was voor de reactie’. In
notulen valt te lezen dat het bedrijf in Europa een speciale werkgroep creëerde, om zo toekomstige ‘problemen’ die de verkoop van Roundup zouden bedreigen ‘direct te elimineren’.
“
Duizend mensen stellen dat zij door Roundup lymfeklierkanker hebben gekregen
De documenten die OneWorld in handen heeft komen voort uit een rechtszaak in de Amerikaanse staat Californië. In die zaak, die inmiddels wereldwijd met grote interesse wordt gevolgd, stellen zo’n duizend mensen, boeren maar ook consumenten die Roundup bij een bouwmarkt of het tuincentrum kochten, dat zij door het middel lymfklierkanker hebben gekregen. De aanklacht is dat chemiebedrijf Monsanto al lange tijd weet had van deze gevaren, maar deze verborgen hield.
Over de risico’s van Roundup woedt momenteel een hevige discussie. Grote opschudding ontstond toen een expertgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in maart 2015 concludeerde dat glyfosaat, het hoofdingrediënt in Roundup, ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen. Maar het Europees voedselagentschap EFSA was het daarmee oneens. EFSA stelt dat glyfosaat veilig is, een oordeel waar ook het EU-chemieagentschap ECHA zich in maart dit jaar achter schaarde.
Hoorzitting Monsanto Papers
Woensdag 11 oktober vindt in het Europees Parlement een hoorzitting plaats over de onthulling dat Monsanto wetenschappelijk onderzoek naar Roundup beïnvloedde. Zo schreven medewerkers van het bedrijf in het geheim mee aan studies die de onkruidverdelger veilig verklaren. Diezelfde onderzoeken werden door EFSA gebruikt toen zij in 2015 bekeek of glyfosaat kankerverwekkend is voor mensen.
Dat onthulde OneWorld en Knack in april dit jaar.
“
Lobbyisten van Monsanto werd de toegang tot Europees Parlement ontzegd
Monsanto zal verstek laten gaan bij de hoorzitting, zo liet bestuurder Philip Miller van het bedrijf op 29 augustus
per brief aan de parlementariërs weten. De voorzitters van de politieke fracties in het Europees Parlement besloten daarop dat lobbyisten van het bedrijf voorlopig geen toegang meer krijgen tot het parlementsgebouw, een drastische stap en niet eerder vertoond in Brussel.
De Europese Unie staat op het punt de licentie van glyfosaat, het hoofdingrediënt van Roundup, met tien jaar te verlengen. Dat heeft de Europese Commissie voorgesteld aan de lidstaten. Nederland is voorstander daarvan. Over het voorstel wordt momenteel in Brussel achter gesloten deuren onderhandeld. Uiterlijk in december wordt besloten of het middel, de meest gebruikte herbicide in de EU, op de markt blijft.
Lees hier verder: