Achtergrond

Kenia stapt over op kernenergie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Tot nog toe is Zuid-Afrika het enige Afrikaanse land dat over een werkende kerncentrale beschikt. Naast Kenia hebben ook Egypte en Nigeria plannen voor een eigen nucleaire centrale. Kenia is het enige land dat al locaties heeft vastgelegd en een milieu-impactstudie is gestart.

 

Stroombehoefte

Het land heeft dringend behoefte aan extra stroom. Volgens minister van energie Kiraitu Murungi beschikt het land over een productiecapaciteit van 1100 megawatt per jaar, maar zou eigenlijk 3000 megawatt nodig hebben. “Nucleaire energie kan tot vier keer die hoeveelheid stroom genereren, of zelfs meer,” zegt hij.

 

energieDe Keniaanse overheid plant aanvankelijk een kleine centrale met een capaciteit van 1000 megawatt die zo’n 700 miljoen euro zou kosten. Als alles goed gaat, zou in september volgend jaar al met de bouw begonnen kunnen worden. Het zal dan nog minstens vijf jaar duren voor de centrale operationeel is.

 

Eind vorige maand werd ook al bekend dat het internationaal atoomagentschap IAEA de plannen van Kenia steunt. Het agentschap is bereid om technici op te leiden om de kerncentrale in Kenia te bedienen.

 

Veiligheid

Toch vragen verschillende deskundigen zich af of Kenia wel de financiële en technische capaciteit heeft om nucleaire energie te ambiëren. Ze maken zich zorgen over de financiering van het project, de aanvoer van uranium en de verwerking van het kernafval.

 

Ook de veiligheid baart waarnemers zorgen. “Als we onze huidige installaties nog niet kunnen beschermen tegen terroristen, hoe moeten we dan een nucleaire installatie beschermen?,” vraagt een veiligheidsconsulent van de Keniaanse regering zich af. “Terroristen kunnen niet alleen Kenia proberen raken, maar kunnen ook geïnteresseerd zijn in het uranium.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons