Terwijl Europa een natte zomer beleeft, laat de regen in de Hoorn van Afrika al tijden op zich wachten. Normaal gesproken regent het van september tot en met december in grote delen van Kenia, maar de neerslagverwachtingen voor de komende periode zijn somber, aldus het Keniaanse KNMI. De droogte zou weleens tot maart volgend jaar kunnen aanhouden.
Zweedse megadonatie Het Zweedse woonwarenhuis Ikea schiet de duizenden inwoners van de uit hun voegen barstende Dadaab-vluchtelingenkampen in het noordoosten van Kenia te hulp. De IKEA Foundation stelt de komende drie jaar 42,8 miljoen euro beschikbaar aan VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voor uitbreiding van de vluchtelingenkampen. Volgens UNHCR-baas Antonio Guterres is dit de grootste privé-donatie die de organisatie in de afgelopen zestig jaar heeft ontvangen. |
Cloud seeding
De Keniaanse meteorologische dienst is daarom nu druk bezig om te kijken of het zelf kunstmatig regen op kan wekken in de droge gebieden door middel van cloud seeding. Dit is een techniek waarbij deeltjes zilverjodide of droog ijs worden uitgestrooid boven wolken, waaromheen zich dan druppeltjes vormen die leiden tot een regenbui. Onder andere de Chinezen maakten gebruik van deze techniek in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 om te voorkomen dat het evenement in het water zou vallen.
Het Keniaanse ministerie van milieuzaken heeft 11 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor het project. Maar of de Keniaanse weermannen de weergoden daadwerkelijk kunnen trotseren is nog maar de vraag. Zonder de juiste wolken en de juiste graad van luchtvochtigheid kunnen de wetenschappers weinig doen om de regen op te wekken. Vandaar dat de weerdienst pas in november verwacht een poging tot het uitmelken van de wolken te kunnen doen.
Wolken bijsturen
Het Australische Aquieness Global Rain Project denkt hierbij uitkomst te kunnen bieden. Het bedrijf is gespecialiseerd in het bijsturen van wolken met elektromagnetische golven. Het bedrijf zegt hiermee al eerder succes te hebben geboekt in Australië, Amerika en Qatar en heeft de regeringen van Kenia, Ethiopië en Somalië inmiddels zijn hulp aangeboden. “70 procent van alle regen valt in de oceanen, we moeten die neerslag richting Kenia, Ethiopië en Somalië zien te krijgen”, zei Aquieness-directeur David Miles hierover tegen Reuters Alertnet.
Behalve in het regenproject steekt de Keniaanse regering ook geld in het herbebossen van Kenia. Bossen hebben ook een regenstimulerende werking. De Keniaanse landbouw is immers gebaat bij een meer zekere aanvoer van neerslag.
Door de aanhoudende droogte komt de economische groei van Kenia in gevaar, waarschuwen economen. Door het uitblijven van regen zijn de voedselprijzen omhoog geschoten en is de werkloosheid toegenomen. De inflatie is sinds het begin van jaar gestegen van 5 naar 15.5 procent.
Foto boven: Droge rivierbedding (cc) Chris Hutchins