Robotisering
“Designers, branders en managers zijn door elkaar gehusseld. Samen hebben zij een concept ontwikkeld geïnspireerd op twee iconen die wij voor ze hebben uitgekozen”, zegt Gertrude van Nieken, docent en begeleider van Triptiek. Het evenement vindt nu sinds ongeveer tien jaar plaats en er wordt veel waarde gehecht aan duurzaamheid. “Dit is de visie van studenten op de toekomst. Mode en duurzaamheid staan vaak in tegenstrijd met elkaar, maar het bewustzijn hoe slecht fast fashion is, wordt steeds groter.”
De studenten hadden ongeveer twee weken de tijd om het idee uit te werken. Branding student Jessica Hamenyimana werkte mee aan het bedenken van het concept Cemotion. Het idee van haar groep is ontstaan uit een trendonderzoek naar maatschappelijke ontwikkelingen, en een onderzoek naar iconen Nelson Mandela en Herman Brood. “We hebben ons gefocust op digitalisering en robotisering, hoe dat in 2028 veel overweldigde gevolgen heeft op de samenleving. Robots hebben de overhand en menselijkheid wordt steeds meer vergeten.”
https://www.instagram.com/p/BeVMFBYjBHu/?taken-by=flovandriest
Tweedehands materiaal
De kleren worden gemaakt uit tweedehands materialen, zoals oude lappen. “Voor de collectie hebben wij geen enkele meter stof gekocht, alles is gemaakt uit hergebruikte kleding. De stukjes stof die we over hadden, gebruikten we voor sleutelhangers voor de gasten”, zegt Hamenyimana. Na de modeshow worden de kleren hergebruikt. De outfits kunnen makkelijk in en uit elkaar worden gehaald. “We gebruiken de stoffen dan weer op de opleiding, maar er zijn ook materialen extern verkocht. Er gaat dus niks de prullenbak in”, zegt docent van Nieken.
https://www.instagram.com/p/BeSVZrFFbOd/?hl=nl&taken-by=mantelity
Mandela en Brood
De sleep van een van de jurken is gemaakt van stukjes stof in allerlei kleuren, wat verwijst naar Mandela’s liefde voor kleuren en prints, en naar Broods vrije kunst. “Met de printjes verwijzen we naar het iconische, kleurrijke Madiba-shirt. Dit droeg Mandela nadat hij vrij kwam. Hij vond een standaard pak het ultieme symbool van macht en autoriteit en zag het als vorm van gevangenschap.”
“Van Herman Brood gebruikte we zijn gevoeligheid en kunst in ons concept. De muziek en kunst die Brood creëerde was heel vrij, hij dacht van te voren niet zoveel na over de betekenis.” Een van de modellen droeg een blazer met ontbloot bovenlichaam. “Net als Mandela had Brood ook iets met pakken. Hij droeg nooit een compleet pak, vaak alleen de blazer”, vertelt Hamenyimana.
Trendwatchers
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand