Ayham (8) komt uit Syrië. Hij droomt ervan superheld te worden.

“Kinderen hebben superkrachten”

De twee online creators, Debra Barraud en Annegien Schilling, reisden door vijf verschillende Europese landen om de belevingswereld en de dromen van vluchtelingenkinderen in beeld te brengen. In samenwerking met UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de VN) lanceerden zij het project Dream Diaries. OneWorld sprak ze over hun project.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Debra Barraud (oprichter Humans of Amsterdam) kwam op het idee een project op te zetten met vluchtelingenkinderen nadat ze het vluchtelingenkamp in Duinkerken (Noord-Frankrijk) had bezocht in 2015. “Hier zag ik dat ondanks de vreselijke situatie in het kamp, kinderen hun optimisme niet verloren. Dit gaf de volwassenen heel veel kracht. Juist met dit optimisme besloot ik iets te gaan doen; ik wilde niet alleen de zielige kant laten zien.” Ze ontmoette Annegien Schilling (Fetching Tigerss) in oktober 2016 en vanaf dat moment begon haar idee daadwerkelijk vorm te krijgen.

Debra: “Ik vind het toffe aan Annegien dat ze met haar werk niet commercieel is ingesteld. Ze was direct heel enthousiast over het idee om met mij samen te werken, we hadden een klik. Creative wise zitten we ook wel op één lijn denk ik. We hebben allebei zoiets van: jij doet jouw ding en ik de mijne, en samen maken we iets heel vets. Ook ben ik blij dat UNHCR zo enthousiast op ons plan reageerde. Als zij niet in het project hadden geloofd, dan was het wel gebeurd, maar op veel minder grote schaal.”

Reizen met printer

Met Dream Diaries probeerden de twee social creators bij te dragen aan een menselijker beeld van vluchtelingen. Debra: “We hebben geprobeerd de kinderen niet af te schilderen als vluchtelingen; we wilde laten zien dat zij net als andere kinderen dromen hebben.” Annegien: “Klopt. Het project is echt bedoeld om vluchtelingen in een ander daglicht te zetten. Meestal zijn foto’s over dit onderwerp heel grauw en realistisch. Dat moet je ook laten zien, dat is belangrijk. Maar we hebben nu ook een andere manier geprobeerd, namelijk het in beeld brengen van de realiteit, met een surrealistische twist. Op deze manier kun je zien dat de kinderen naast hun bestaan als ‘vluchteling’ ook heel grappig, sportief, gek of verlegen kunnen zijn.”

Het project is echt bedoeld om vluchtelingen in een ander daglicht te zetten

“We reisden rond met een printer”, zegt Debra. “Zo konden we direct het resultaat laten zien aan de kinderen en hun families; dat vonden ze prachtig. Door hun (soms emotionele) reacties ben ik ook anders naar ons eigen project gaan kijken. Zo bedankte een vader ons voor het luisteren naar de verhalen van zijn kinderen. ‘Jullie hebben ze laten nadenken over hun leefwereld en daarmee namen jullie ze serieus’, zei hij. Op die manier had ik daar zelf nog niet over nagedacht.”
Debra Barraud (links) en Annegien Schilling (Foto: UNHCR)

Superkrachten

Ondanks de trauma’s en problemen van de vluchtelingen, vertelden de kinderen Debra en Annegien toch over hun dromen en hoop voor de toekomst. Debra: “Ik denk dat kinderen superkrachten hebben. Het mooie aan kinderen is namelijk dat zij het ene moment boos of verdrietig kunnen zijn over de problemen waar ze mee te maken hebben, maar op een ander moment dat los kunnen laten en weer kunnen spelen en dromen. Kinderen hebben zoveel kracht.

Zo was er bijvoorbeeld een Syrisch meisje dat met haar oom naar Duitsland was gevlucht. Ze heeft haar tweelingbroer en ouders moeten achterlaten in Damascus. Ze mistte haar familie erg. Aan het einde van het gesprek vertelde haar oom ons dat hij haar zo sterk vond. ‘Zo sterk als een leeuw’, zei hij. Op basis daarvan hebben we beelden van het meisje gemaakt: één waarbij haar oom haar vasthoudt en zij over zijn schouder kijkt, heel kwetsbaar. En op de andere foto zie je haar naast een leeuw lopen. Een superkrachtig beeld is dat. Ze loopt op gelijke hoogte met die leeuw en ze is niet bang.”

Haar oom vertelde ons dat hij haar sterk vond. Zo sterk als een leeuw

“Ik hoop oprecht dat meer jonge mensen dit soort projecten gaan doen”, vervolgt Debra. “Vooral mensen met een eigen platform, de zogenaamde influencers. Terwijl er zoveel ‘perfecte plaatjes’ worden gepost op plekken als Instagram en Facebook denk ik dat sociale media juist goede mogelijkheden bieden om ‘echte verhalen’ te vertellen. Er is hier behoefte aan. Daarom roep ik mijn collega social creators op om meer aan de slag te gaan met dit soort interactieve en maatschappelijk betrokken projecten. Ik denk dat er meer mogelijk is dan mensen vaak denken!
Dream Diaries en UNHCR
“Het samenwerken met jonge influencers als Debra en Annegien is voor ons vrij nieuw zegt Femke Joordens, external relations officer bij UNHCR. We denken wel dat het nodig is en dat het bij de huidige tijdsgeest past. Met dit project hopen we ook bij de jongere generatie in the picture te komen. Omdat we die doelgroep al bereiken maar minder goed dan andere doelgroepen. Kinderen op de vlucht hebben vaak alles achter moeten laten. Behalve hun hoop en dromen voor de toekomst. In de samenwerking met Debra en Annegien hebben we dat in beeld willen brengen. We hopen zo op een vernieuwende manier aandacht te vragen voor de problemen omtrent de vluchtelingencrisis.

UNHCR wordt ook wel bekritiseerd vanuit meer activistische hoeken. Zo zou UNHCR falen in het op het matje roepen van de Europese landen met betrekking tot de vluchtelingencrisis. Kan UNHCR als onderdeel van de VN wel voor oplossingen zorgen wanneer de organisatie kritisch moet zijn op haar eigen lidstaten?
“Ja, we kennen die kritiek. Maar zoals Dag Hammarskjöld (oud Secretaris-Genraal van de VN) zei: “It has been said that the United Nations was not created in order to bring us to heaven, but in order to save us from hell.” Het is heel lastig om met coalities (in ons geval met lidstaten) tot oplossingen te komen, maar we doen wat we kunnen. Zo zetten we ons nu hard in voor jonge vluchtelingen. Meer dan de helft van alle vluchtelingen wereldwijd is minderjarig.

We worden overspoeld met mailtjes van mensen die graag iets willen betekenen voor het oplossen van de vluchtelingenproblematiek. Ik denk dat als mensen iets willen bijdragen, het tekenen van de petitie die we zijn begonnen een goede en laagdrempelige manier is. Met de petitie roepen we wereldleiders op  ervoor te zorgen dat elk kind op de vlucht toegang heeft tot onderwijs. Dat elke familie op de vlucht een veilig onderkomen heeft en dat vluchtelingen op een waardige manier hun leven weer kunnen opbouwen.” De petitie #WithRefugees is hier te vinden.

Al het werk van Dream Diaries komt de komende dagen online op de pagina’s van Debra en Annegien: Humans of Amsterdam, Fetching Tigerss en op de pagina van UNHCR. De reis maakten Debra en Annegien samen met Kris Pouw (filmmaker) en Benjamin Heertje (productie).

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons