De Wedstrijd De Green Fashion Competition daagt designers uit drie outfits te ontwerpen van duurzaam materiaal en een businessplan te schrijven waarin staat hoe hun collectie bijdraagt aan het behouden van de biodiversiteit. De wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met het ministerie van economische Zaken, landbouw en innovatie. De winnaar van de eerste Green Fashion Competition is Elsien Gringhuis. Zij gebruikt onder andere bamboe in haar collecties. Gringhuis onderscheidt zich door haar eenvoud en goed doordachte patronen die haar kleding een futuristische touch geven. |
Topmodel, ambassadrice en jurylid van de Green Fashion Competition, Lonneke Engel, presenteerde de avond. "Mooie kleding en biodiversiteit zijn mijn twee grote passies," aldus het model. "Met de Green Fashion Competition willen we dat mensen na gaan denken over wat de mode-industrie doet met het milieu. Nu wil iedereen het nieuwste van het nieuwste terwijl mode heel snel verandert. Mensen kopen veel kleding bij winkels als H&M en Zara, maar denken er niet bij na wat dat betekent voor het milieu en de biodiversiteit." "Die ketens hebben nu wel collecties met bio-katoen," voegt ze daaraan toe, "maar dat is alleen maar omdat de consument dat wil."
Draagbaar
"Met de Green Fashion Competition proberen we mensen op een positieve manier te benaderen," vertelt Engel. Designers die groen denken en rekening houden met het milieu worden dan ook beloond. Deelnemers van de Green Fashion Competition dingen namelijk mee voor de hoofdprijs van 25.000 euro. Hoe duurzamer de kleding, hoe groter de kans op succes. "Deelnemers kunnen wel een heel mooi verhaal ophangen over hoe goed ze wel niet bezig zijn, maar we checken wel altijd of het wel klopt." Naast het gebruik van duurzame materialen moet de kleding ook draagzaam zijn. "Kleding kan nóg zo duurzaam zijn, maar als het niet draagzaam is verkoopt het niet en dan schieten we er niets mee op." Een derde punt waar Engel op let is de passie die uit het businessplan spreekt.
Lonneke Engel Foto: OneWorld |
In dezelfde week als de Amsterdam International Fashion Week werd bekend dat de vraag naar bont is gestegen. De vachtjes zijn dan ook nog lang niet van de catwalk verdwenen. Tijdens haar werk als model komt Engel ook de nodige bontkragen- en mutsen tegen, maar daar gaat ze op haar eigen manier mee om: "Als ik ‘nee’ zeg tegen opdrachten waarbij ik bont moet dragen heb ik geen werk meer," vertelt ze.
Oma’s kast
"Ik zeg dus wel ja, maar vervolgens ga ik graag met de designer in discussie. Ik probeer hem of haar er dan van te overtuigen om in het vervolg geen bont meer te gebruiken. Ik wil hen inspireren om duurzamer te gaan denken. Synthetisch bont is echter geen alternatief. "Het is dan wel niet van dierenhuiden gemaakt, maar de productie ervan is wel slecht voor het milieu." Voor degene die dan toch graag die bontkraag wil heeft Engel een oplossing: "Kijk eens in de kast van je oma. De kans is groot dat daar nog een bontjas hangt. Kies er dan voor om die te dragen. Als die jas in de kast blijft hangen is het dier helemáál voor niets afgemaakt."
Meer dan mode |
Vintage
Niet alleen bont kan gerecycled worden, dit geldt voor alle kleding. Engel bezoekt dan ook graag tweedehands winkeltjes. "Laatst had ik een heel mooi jurkje gevonden in een vintagewinkel in Eindhoven. Hij was maar 17 euro, dus het is nog goedkoop ook!’ Kleding weggooien doet het model niet. "Alles wat ik niet meer draag geef ik aan vriendinnen, en als zij het ook niet meer dragen sturen ze het naar een arm land. "Het dragen van vintage kleding maakt je ook creatiever. Als iedereen hetzelfde jasje van de H&M draagt is er niets meer aan. Kleding recyclen maakt je creatief."
Foto boven: Prijsuitreiking eerste competitie, (cc) Peter Stigter/PR-bureau M-PR