Door de recente biedingen wil Nuon opnieuw in gesprek met de Rijksoverheid over sluiting van de kolencentrale. Tot nu toe kwamen ze er echter niet uit. Vorig jaar kreeg Nuon geen subsidie om de centrale te verduurzamen. Daarom wil Nuon óf een vervroegde sluiting van de centrale in samenwerking met de overheid (met compensatie voor de medewerkers en de ontmantelingskosten), óf de centrale verkopen. Als de centrale open blijft, is dat met het stoken van steenkool. Dat is tegen de wens van de overheid, die de CO2 uitstoot wil terugdringen. Sluiting van de centrale is nu pas voor 2034 gepland.
“Wij zijn bloedserieus”
De hoge kosten die Nuon voor de ontmanteling heeft begroot, zijn volgens Wilcke niet aan de orde. “We willen het gebouw niet slopen, maar juist een nieuwe bestemming geven.” Een van de eisen van het bod is wel dat de grond en de centrale schoon worden opgeleverd. “Maar het gaat hier om een kolencentrale en niet om een kerncentrale. We denken daarom dat er minder gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen en dat het opruimen dus niet veel geld hoeft te kosten.”
Dat Nuon één miljoen euro alsnog te weinig vindt, begrijpt Wilcke ergens wel. Zeker met het oog op de compensatie voor de werknemers. Hij vindt het daarom goed dat het energiebedrijf een duidelijk bedrag heeft genoemd. “Wij gaan nu in gesprek met verschillende partijen om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een nieuw bod en een concrete oplossing.” Welke partijen dit zijn, laat Wilcke buiten beschouwing.
Volgens Nuon-directeur Alexander van Ofwegen is de marktwaarde van de fabriek 250 miljoen euro. “Dat Nuon bereid is om afstand van dit bedrag te nemen, geeft al aan dat we graag tot een goede oplossing willen komen”, zei hij gisteren tegen BNR nieuwsradio. Volgens Van Kasteren is deze marktwaarde realistisch. “Kolencentrales zijn in de nabije toekomst nog rendabel. Tenzij er een CO2 heffing komt, maar dat zie ik op korte termijn niet gebeuren. Niet zolang Trump aan de macht is in ieder geval.”
Radioactief
De chocoladefabriek laat dus nog even op zich wachten. Maar de publieke debat is er in elk geval over aangewakkerd: bijna 36.000 mensen ondertekenden afgelopen week de petitie van Vandebron voor het sluiten van de kolencentrale.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand