Hannie Sardjono’s band met de Oranjes gaat terug tot 1950. Als dochter van een diplomaat werd ze samen met andere diplomatenkinderen door koningin Juliana en prins Bernard uitgenodigd voor een bezoek aan Paleis Soestdijk. Haar vader was de eerste en laatste waarnemende hoge commissaris. Hij vertegenwoordigde Indonesië in Nederland, een jaar na de soevereiniteitsoverdracht (1949). Dit deed hij tot de relaties tussen beide landen dusdanig waren hersteld en de eerste Indonesische ambassadeur benoemd kon worden.
Dochter van diplomaat
Dankzij de hoge posities die haar vader zowel in het koloniale bestuur als later tijdens de regering van de nationalistische leiders Soekarno en Hatta bekleedde, maakte Hannie het einde van de Nederlandse kolonie van heel dichtbij mee. Ze herinnert zich de gebeurtenissen nog tot in detail. Tot 1945 was haar vader de regent van de West-Javaanse regio Pandeglang. Na de onafhankelijkheidsverklaring van Soekarno en Hatta zette de bevolking hem af, omdat ze zelf een bestuurder wilde benoemen. Haar vader nam contact op met de onafhankelijkheidsleiders Hatta en Sharir met wie hij in de jaren twintig rechten aan de universiteit van Leiden studeerde. Het duo vroeg hem te bemiddelen tussen de nieuwe republiek Indonesië en Nederland. Nadat de Japanners waren verslagen dacht Nederland het koloniale gezag weer te kunnen herstellen. Nederland stuurde zijn soldaten op de opstandelingen in de Archipel af. Aan de Ronde Tafelconferentie in Den Haag, waaraan Hannies vader ook zat, werd besloten de soevereiniteit aan Indonesië over te dragen.
Samen reizen
“Willem Alexander is een lieve jongen”, herinnert Hannie Sardjono (81) zich nog van de reis die ze in 1994 samen met Willem Alexander en zijn vader Claus door Indonesië maakte. De beide prinsen waren in de oud-kolonie op uitnodiging van de golfclub voor gepensioneerde topofficieren die elkaar nog kennen van het Koninklijke Instituut voor de Marine ( het KIM ). Hannies man John (85) studeerde daar ook in de jaren vijftig. “We maakten op verzoek van prins Claus de treinreis dwars door de rijstvelden naar Bandung”, vertelt ze. Het echtpaar vloog ook mee in het privévliegtuig van het Koninklijke huis met de jonge prins aan het stuur. “Willem Alexander was erg zorgzaam voor zijn vader”, vertelt Hannie. Koningin Beatrix was een jaar later op staatsbezoek in Indonesië bedankte Hannie en haar man John persoonlijk voor de goede zorgen.
Vergiffenis
“We hebben tijdens de revolutie tegen jullie gevochten, maar ik heb de goede herinneringen aan de Nederlanders onthouden”, vertelt Hannie. Duizenden landgenoten sneuvelden tijdens de politionele acties, zoals Nederland de oorlog tegen Indonesië tussen 1945 en 1949 noemt. “We moeten vergeven”, vindt ze. Nederland heeft haar ook veel goeds gebracht. Zoals haar echtgenoot John, die ze in Den Haag in de tram leerde kennen.
Goede koning
Ze is heel blij dat er na 125 jaar weer een koning is.Om sympathie te tonen heeft ze in haar huis oranje ballonnen opgehangen en haar schommelstoel met Hollandse vlaggen versierd, een kadootje van een vriendin uit Den Helder. Ze keek naar het tv-interview van het nieuwe Koninklijke paar en concludeerde: “Willem Alexander zei dat hij er klaar voor is. Hij wordt een goede koning!’.