Achtergrond

Liberia bestrijdt armoede met palmolie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wereldwijd associëren mensen palmolie met grote bedrijven die voor hun plantages tropische regenwouden verwoesten. Maar in Liberia zorgt palmolie voor banen, inkomens en duurzame energie. Mahmud Johnson richtte drie jaar geleden J-Palm op. Het bedrijf koopt de palmolie en -pitten op van boeren in de regio en gaan daarmee verspilling en armoede tegen. 

In Liberia groeit de oliepalm van nature, en leeft een groot deel van de mensen op het platteland van palmolieproductie. De gemeenschappen beheren hun eigen bomen. “De boeren die palmolie maken wonen vaak in afgelegen gebieden waar niet eens wegen zijn en hebben geen toegang tot technologie. Ze maken palmolie op de traditionele manier: met de hand”, vertelt Mahmud.

Met de machines van J-Palm kunnen palmolieboeren hun productie verdubbelen.Met de machines van J-Palm kunnen palmolieboeren hun productie verdubbelen.

Omdat op deze manier vijftig procent van de palmolie verloren gaat, kunnen boeren vaak niet leven van de opbrengsten. J-Plam levert machines aan producten zodat zij efficiënter kunnen produceren en meer kunnen verkopen. Mahmud: “De boeren doen er met de hand vier uur over om twee kilogram palmolie te maken. Met onze machines wordt hetzelfde werk gedaan in tien minuten en gaat er niets meer verloren.”

Van afval naar geld

Naast de palmolie, koopt J-Plam ook de pitten van de vrucht over van deze kleinschalige producten. Deze werden voorheen weggegooid, omdat de boeren er niets mee kunnen. J-Plam maakt er met speciale machines olie van, waar natuurlijke huidolie of haarcondinioner van gemaakt wordt. “Zo hebben we een markt gecreëerd die eerst niet bestond, en kennen we extra waarde toe aan de oliepalm.”

We hebben een markt gecreëerd die eerst niet bestond, en kennen extra waarde toe aan de oliepalm

Het omhulsel van de pit levert bovendien duurzame brandstof voor energie op. Mahmud: “Huishoudens op het platteland kappen vaak bomen en verbranden ze tot houtkool om bijvoorbeeld mee te koken. Hier komt er veel rook bij vrij, wat de lucht (binnen en buitenshuis) vervuilt en gezondheidsproblemen zoals hartziekten veroorzaakt.” De pellen van de palmpit zijn energiezuiniger omdat ze langer branden en meer hitte generen dan houtskool. Ook komt er bij het verbranden bijna geen rook vrij.

Kansen voor de armen

J-Palm is ontstaan met het doel om boeren, maar ook andere lage-inkomensgroepen een kans op een inkomen te bieden. “In principe kan nu iedereen in een oliepalmboom klimmen, de vruchten plukken en met onze machines palmolie maken”, vertelt Mahmud. “Ook heeft het bedrijf in drie jaar tijd 38 banen gecreëerd en acht vaste werknemers in dienst. Het proces van het ‘pellen’ van de pitten om houtskool mee te maken, is erg arbeidsintensief. Alleen daarvoor hebben we dit jaar al vijf vrouwen kunnen inhuren.”

"Daarnaast maakt J-Palm natuurlijke producten zoals handgemaakte zeep, huidolie en haarconditioner in verschillende prijscategorieën. Natuurlijke producten zijn normaal gezien duur, dus zijn mensen met een laag inkomen vaak aangewezen op goedkope schoonheidsproducten met chemicaliën.”

Voor het pellen van de pitten hebben we dit jaar vijf vrouwen kunnen inhuren

Toen Mahmud opgroeide werden zijn ouders als ‘arm’ beschouwd. Wat zijn leven al op jonge leeftijd een positieve wending gaf, is dat zijn moeder een baan kreeg en een lening om schoonheidsproducten te verkopen. “Het geld gebruikte ze om mij naar school te laten gaan. Door mijn goede opleiding heb ik de kans gehad om met J-Palm te beginnen.” Hij gelooft dat banen creëren de beste manier is om armoede te bestrijden. “Door ouders een inkomen te bieden, kunnen hun kinderen naar school.”

Support the locals

Op 16 november spreekt Mahmud op de IGNITE conferentie van Spark in Amsterdam. De boodschap die hij hier wil overbrengen? “Verplaats de discussie over ontwikkeling in post-conflict landen naar deze landen zelf. De NGO’s kunnen helpen door te vragen hoe ze bedrijven en ondernemers hier ondersteuning, mentorschap en financiering kunnen bieden.”

Verplaats de discussie over ontwikkeling in post-conflict landen naar deze landen zelf

“Wij zijn tenslotte degenen die banen en inkomens, en daarmee kansen voor de toekomst creëren. Wij weten wat wel en niet werkt. Zo kunnen we een stabiel milieu creëren.” Mahmud kijkt positief naar de toekomst: “Naast de krantenkoppen over armoede, Ebola en oorlog in Liberia, is er nog een hele andere kant aan het verhaal, namelijk dat van lokale ondernemers die echt een verschil proberen te maken.”

[[{“fid”:”51925″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een kijkje achter de schermen bij J-Palm”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een kijkje achter de schermen bij J-Palm”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”J-Palm Liberia Video”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Een kijkje achter de schermen bij J-Plam met Mahmud Johnson.


Meer informatie over de IGNITE conference 2016 en de andere sprekers vind je op Facebook of op de website van Spark. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons