In hoofdstad Islamabad klinkt een zucht van opluchting. Het gevaar is geweken. De duizenden radicalen die de stadsgrens waren gepasseerd en desnoods met geweld de Nederlandse ambassadeur hun land wilden uitzetten, zijn vertrokken. De containers die de demonstranten moesten tegenhouden kunnen weggehaald worden. Scholen zijn opnieuw open en iedereen is weer rustig naar zijn werk gegaan.
Maar de kater blijft. Ondernemer Maria Umar noemt zowel de tekenwedstrijd van Geert Wilders als de demonstraties van de radicale Pakistaanse leider Khadim Rizvi, die het protest tegen Nederland organiseerde, te kinderachtig voor woorden. “Als ik in de regering zat, zou ik me meer op binnenlandse problemen concentreren. We hebben een schooluitval van 24 miljoen kinderen. Veertig procent van de bevolking moet het met een dollar per dag doen. We hebben ons een week lang druk gemaakt om een zonderling in Nederland.”
Mobiele eenheid
Op het allerlaatste moment blies Wilders afgelopen nacht zijn wedstrijd af. Hij, de Nederlandse bevolking en inmiddels ook de Nederlandse soldaten die door de Taliban in Afghanistan werden bedreigd, liepen te veel gevaar, vond hij.
“Had-ie dit niet eerder kunnen bedenken? Hij heeft het erop aan laten komen.
Diplomatiek overleg
“De echte winnaars zijn progressieve Pakistaanse jongeren die zich niet door Wilders en niet door extremist Rizvi uit de tent hebben laten lokken”, stelt modeontwerper Maya Zaman. “We hebben geleerd van de eerdere cartoonacties vanuit Europa.” Jongeren stuurden sms’jes waarin ze elkaar adviseerden zich niet met de discussie te bemoeien. De actie ‘ik hou van mijn profeet’ die even op Facebook op gang kwam, stierf al snel een stille dood.
“De meeste Pakistaanse jongeren distantieerden zich van iedere actie tegen Wilders omdat ze beseffen dat we eerst orde op zaken in ons eigen land moeten stellen. Rizvi verwijt Wilders blasfemie. Wat doen wij moslims elkaar aan? Vorige week werden tijdens het slachtfeest zeven Ahmadiyya’s vermoord. We noemen ze ongelovigen omdat ze niet Mohammed als de laatste profeet erkennen. Is dat een reden om iemand dood te schieten? Hoeveel sjiieten zijn bloedig door soennieten om het leven gebracht? Rizvi misbruikt de blasfemiewet om gewelddadig met minderheden als hindoes en christenen af te rekenen”, vertelt Zaman boos.
Emoties leren onderdrukken
“We laten ons niet door Wilders en niet door Rizvi in de val lokken
Voor meer begrip over en weer zou er een discussie tussen Nederlandse en Pakistaanse jongeren op gang moeten komen, zo pleit Maria Umar. De progressieve Pakistanen zijn geschrokken van het ongenuanceerde beeld dat in Nederland over Pakistan bestaat. “Ik las op Facebook dat we alleen maar terroristen zijn. Dat Nederland beter alle relaties met ons kan verbreken. Wanneer beseffen jullie eindelijk eens dat de extremisten nog geen procent van de bevolking uitmaken!”
Pakistaanse en Nederlandse jongeren kunnen in de toekomst provocateurs als Wilders en Rizvi beter doodzwijgen. “Ik geloof in vrijheid van meningsuiting maar niet als die wordt misbruikt om andere mensen te kwetsen. Dan ben je verkeerd bezig”, concludeert Umar. “Ik geloof in respect en in liefde voor iedereen. Er is al genoeg haat in deze wereld.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand