Volgens de cultuur brengen bloedende vrouwen onheil: ze bezoedelen hun huis en hun dorp. Dat geldt eveneens voor schoolgaande meisjes. Zolang ze vloeien, worden ze daarom op verschillende plekken in India uit het dagelijkse leven verbannen. Zover mogelijk van de gemeenschap vandaan brengen ze hun dagen door in smerige, lekkende hutten. Daar lopen ze door gebrek aan schoon water geregeld infecties op. Voedsel is er nauwelijks, laat staan een menswaardige slaapplaats. Er zijn tientallen verhalen bekend over roofdieren en slangen die de bloedende vrouwen ’s nachts aanvallen en doodbijten, en over mannen die vrouwen in de wildernis verkrachten.
Inmiddels worden zijn ‘pads’ in 23 van de 29 Indiase deelstaten geproduceerd. Het Amerikaanse tijdschrift Time riep hem in 2014 uit tot een van de honderd invloedrijkste mensen van de wereld.
“Muruganantham werkte jaren aan het ontwikkelen van goedkoop en hygiënisch maandverband
Naast de ‘pad’ bedacht Muruganantham ook de machines voor de productie ervan. Maandverband was tot voordien erg duur in India, omdat de machines daarvoor uit het buitenland geïmporteerd moesten worden. ‘Padman’ ontwikkelde machines voor eenvijfde van dat geld.
Zijn maandverbandmachines maken vrouwen economisch zelfstandig. Voor nog geen 950 dollar kunnen scholen of vrouwengroepen de machines kopen. Deze slimme sociale zakenman heeft op die manier duizenden banen voor vrouwen in India gecreëerd. De volgende stap is het goedkope maandverband in ontwikkelingslanden te verkopen.
Wel raketten, geen toiletten
Uiteindelijk ging een filmmaatschappij met hem in zee. Kumar is namelijk ook de producent van de populaire film Toilet: een liefdesverhaal, waarin een vrouw haar man tijdens de huwelijksnacht verlaat omdat hun huis – als zoveel Indiase woningen – geen wc heeft. “Hoe is het mogelijk dat India raketten naar de maan stuurt, maar geen fatsoenlijke toiletten kan bouwen?”, was Kumars uitgangspunt voor deze film. Maar liefst 58 procent van de 1,3 miljard Indiërs heeft geen wc, wat onder meer betekent dat vrouwen tot zonsondergang moeten wachten eer ze, beschermd door het duister, buiten hun behoeften kunnen doen. De film trok miljoenen bezoekers.
“Zou het ooit een kassucces worden?
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand