Beeld: Fleur van Munster

‘De meeste mannen zijn vóór meer vrouwen in de politiek’

Lilian Janse (45) is de allereerste vrouwelijke lijsttrekker van de SGP. De partij die eerder op religieuze gronden weigerde vrouwen op de kieslijst te zetten, moest er uiteindelijk aan geloven. “We moeten het juist gemeenschappelijk doen, we hebben elkaar nodig. We zijn niet voor niks samen geschapen: de man is bij de vrouw gezet.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ruim tien jaar geleden startte een grote groep organisaties die zich voor vrouwenrechten inzetten, een rechtszaak tegen de SGP en de staat. Zij vonden dat het uitsluiten van vrouwen in een politieke partij discriminatie is. Na een lange strijd wonnen zij de zaak in 2010. Zelf verwachtte de partij niet dat vrouwen zich zouden kandideren, maar in 2014 kwam er toch een vrouw voor de SGP in de gemeenteraad: Lilian Janse.

Janse werd pas kort daarvoor lid van de partij: de SGP kende lange tijd alleen een aangepast lidmaatschap voor vrouwen, wat inhield dat zij geen stemrecht hadden tijdens partijvergaderingen. “Daar doe ik niet aan”, stelt Janse, “ik wil volwaardig meepraten.” Ze was aanvankelijk niet van plan raadslid te worden, maar toen niemand van de mannenbroeders zin had in het fractievoorzitterschap vroeg haar vader, die al twintig jaar lid was van de partij, Janse om hulp. “Het was nood”, vertelt ze. “Het zou schandalig zijn als we door desinteresse niet konden meedoen aan de verkiezingen.” Zo besloot Janse om zelf lijsttrekker te worden.

Ik wil volwaardig meepraten.

Waar staat u voor als raadslid?

“Ik sta vanuit de SGP een christelijk-sociale politiek voor. Ik zet mij erg in voor welzijn en werkgelegenheid. Dat speelt hier sterk: we hebben hier veel mensen in de bijstand en het is belangrijk dat zij een menswaardig bestaan hebben. Natuurlijk is het belangrijk dat ze weer aan de slag gaan, maar dan moet er wel meer werkgelegenheid komen. Ook zet ik me in voor verkeers- en woonveiligheid. Momenteel zijn er twee coffeeshops in Vlissingen en ik zie dat de jeugd daaraan kapot gaat. Sluit die dingen!”

Wordt u in uw partij volledig geaccepteerd door uw mannelijke collega’s?

“Na de verkiezingen heeft het SGP-bestuur een hele keurige brief geschreven dat zij het betreuren dat er in vrouw in de gemeenteraad zit namens SGP. Ik negeer dat en ga gewoon door met mijn werk. Inmiddels zijn veel meningen bijgedraaid omdat ik me keurig en vriendelijk opstel. De meeste mannen zijn gewoon vóór meer vrouwen in de politiek, met name degenen die zelf politiek actief zijn denken er veel genuanceerder over dan de partijleden. Dit komt omdat de mensen die politiek actief zijn volop met vrouwen samenwerken en dus weten dat dat in de praktijk prima gaat. Ik werk heel goed met ze samen. Een kleine groep binnen de SGP is nog steeds tegen vrouwen in de politiek, maar ruim 80 procent is voor. Dat is toch een mooie meerderheid!

 

Na de verkiezingen heeft het SGP-bestuur een hele keurige brief geschreven dat zij het betreuren dat er in vrouw in de gemeenteraad zit namens SGP.

Ook in Amsterdam heeft de SGP bij de komende verkiezingen nu een vrouwelijke lijsttrekker, Paula Schot (24). Ik vind het geweldig dat zij de tweede vrouw wordt in de SGP. Politiek moet je met mannen en vrouwen samen doen: als er alleen mannen zijn, dan krijg je een haantjescultuur. Ze hebben vaak een grote mond tegen elkaar en vinden zichzelf belangrijker dan de ander.”

Waarom wilt u eigenlijk als vrouw bij een partij die geen vrouwen wil?

“In de kerk valt het ambt van de predikant toe aan de man. De man staat boven de  vrouw en zij heeft een dienende taak. Maar Kerk en staat zijn gescheiden in Nederland, dat is heel belangrijk: dat  schept de ruimte voor de vrijheid van godsdienst. Maar diezelfde scheiding betekent ook dat je vrij bent van ruggenspraak op het vlak van de politiek. De bijbelteksten waarop de SGP zich baseert, gaan over de kerkelijke gemeenschap en niet over de burgerlijke gemeenschap: daar mag je gerust andere principes toepassen. Maar dat onderscheid vinden sommige SGP’ers moeilijk te maken: zij denken dat een kerkelijk ambt hetzelfde is als een politiek ambt.

Ik ben helemaal voor de bijbel, maar je moet hem wel goed uitleggen. In de gemeenteraad gaat het over straten, stoeptegels, plassen op straat of het verkeersbeleid. In de kerk gaat het over hoe de mens tot de zaligheid komt. Dat is nogal een verschil.”

Waarom zitten er zo weinig vrouwen in de gemeenteraden, denkt u?

“Meestal zorgt de vrouw voor het huishouden. Gemeenteraadslid zijn is kost best veel tijd. Je bent ’s avonds vaak weg voor vergaderingen en overdag doe je het voorbereidende werk. We hebben maar één zetel, dat maakt het zwaarder: het werk kost me vijfendertig uur per week. Ook sta ik iedere ochtend vroeg op om twee krantenwijken te lopen. Stilzitten doe ik dus niet. Gelukkig kan ik het goed combineren omdat ik in fantastische man heb, die me overal in steunt. Samen hebben wij drie kinderen tussen de veertien en twintig.”

Waarom hebben mannen en vrouwen elkaar nodig, in de politiek?

“Eén vrouw in een groep mannen maakt al verschil. Mannen vergeten vaak samen te werken,, als er gene vrouw bij is. We moeten het gemeenschappelijk doen, we hebben elkaar nodig. We zijn niet voor niets samen geschapen: de man is bij de vrouw gezet.

Hoe we ervoor kunnen zorgen dat er meer vrouwelijke gemeenteraadsleden komen? Echtgenoten kunnen zich inzetten voor vrouwen met talent. In een gezin moet je alles samen doen en de vrouw moet ruimte krijgen om zichzelf te ontplooien. Het helpt ook om goed duidelijk te maken wat gemeenteraadswerk precies inhoudt, dat weten veel mensen helemaal niet. Zelf geef ik daar lezingen over. Mijn vier jaar raadswerk zijn omgevlogen. Het is mooi werk om te doen: ik heb veel nieuwe contacten in mijn stad opgedaan, en veel goeds kunnen bereiken. Politiek actief zijn heeft meer effect dan iets vanaf de zijlijn roepen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons