In China en op internet wordt ze geprezen voor het spreken over haar ongesteldheid en daarmee het breken van het menstruatietaboe in de topsport.
Ook voor sporters is niet alles 100% te plannen…Chinese zwemster Fu Yuanhui doorbreekt taboe! #ongesteld #Rio2016 https://t.co/n3NyETdmDz
— Sanne van der Zanden (@SannevderZanden) 17 augustus 2016
In China is niet alleen praten over menstruatie een taboe, tampons zijn dat ook. Volgens de BBC gebruikt maar 2 procent van de vrouwen in China tampons. Er wordt in veel landen, onder andere in China, geloofd dat door tampongebruik een meisje ontmaagd zou kunnen worden. Dit is een probleem in landen waar een intact maagdenvlies een belangrijke voorwaarde is voor het huwelijk.
[[{“fid”:”50112″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Fu Yuanhui Talks About Her Period (English Subs)”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
Eerder doorbroken taboe
Het is opmerkelijk dat de media spreekt over een doorbraak aangezien er al eerder sprake was van ‘taboedoorbrekend menstruatienieuws’. Toen Leontien van Moorsel in 2003 een wereldrecord behaalde was ze ongesteld. Dat kwam juist heel goed uit: “Ik ben ongesteld, dus dat is super” vertelde de wielrenster destijds aan Trouw. Tijdens haar menstruatie lag naar eigen zeggen haar pijngrens namelijk hoger, daar wond ze geen doekjes om.
De Britse tennisster Heather Watson viel in 2015 onverwacht vroeg uit tijdens ‘Australian Open’. Dit was volgens haarzelf te wijten aan ‘vrouwenproblemen’. De kranten stonden vol van deze ‘taboedoorbrekende’ uitspraak die voor een ‘keerpunt’ in de vrouwensport zou zorgen.
De menstruerende Amerikaanse Kiran Gandhi liep in augustus 2015 de marathon van Londen, zonder tampon of maandverband. “Het bloed liep langs mijn benen terwijl ik rende”, schreef ze in haar blog. “Ik ren om te laten zien dat menstruatie bestaat en dat we er iedere dag mee te maken hebben.” Met deze actie wilde Gandhi het taboe rondom menstruatie doorbreken en daarnaast aandacht vragen voor vrouwen die geen toegang hebben tot menstruatieproducten.
Of de openheid van Fu Yuanhui daadwerkelijk taboedoorbrekend is of slechts een nieuw voorbeeld in dit rijtje is, is dus nog even afwachten.