Shalmashi bracht de smaken van tien plekken van de wereld samen, van Afghanistan tot Chili en van Eritrea tot Sri Lanka. Ze vertelt ook het verhaal van haar eigen stiefmoeder, en samen maakten ze voor de gelegenheid een favoriet gerecht, waarvan ze hieronder het recept deelt.
De ingrediënten van een samenleving
Chaman, mijn stiefmoeder, kwam op haar achtentwintigste naar Nederland om met mijn vader te trouwen. Ik was toen twaalf jaar, dus ze kreeg mij en mijn tienjarige zusje Biza er gratis bij. Door te kiezen voor een man die als politiek vluchteling ondertussen al meer dan dertig jaar niet meer in zijn geboorteland was geweest, kon Chaman ook niet terug. ‘In het begin was het moeilijk om hier te aarden. Ik moest een nieuwe taal leren en me de gebruiken van een andere cultuur eigen maken. Gelukkig had ik jullie om me te helpen.’ Toch gaat er soms geen uur voorbij zonder contact met haar vier zussen die nog in Iraans-Koerdistan wonen. Mijn zusje Jinaw voegt daar lachend aan toe: ‘Mama managet vanaf de bank in Almere het leven van al onze familieleden daar. Soms ben ik best jaloers hoor, als ik zie hoe vaak onze nichtjes elkaar daar zien.’
“In Koerdistan praat je niet over je trauma’s, dat is voor watjes
Gelukkig zijn er ook nog genoeg mooie herinneringen aan de tijd in haar geboorteland. Zo vertelt Chaman hoe ze haar moeder, die cateraar was, vaak en met veel plezier in de keuken hielp. Samen met een van haar zussen verzorgde ze de catering voor bruiloften en begrafenissen. ‘Eigenlijk vind ik het jammer dat ik daar nooit wat mee heb gedaan. Ik heb hier ook weleens voor veertig man gekookt en had achteraf graag een eigen keuken gerund.’ Op de vraag of iemand van de kinderen heeft leren koken zoals zij, knikt ze naar Jinaw. Jinaw glundert. ‘En ik?’ vraag ik. Chaman begint in een pan te roeren en knipoogt: ‘Iedereen heeft andere kwaliteiten. Gelukkig kan jij schrijven.’
Alu Balu Plaw (zure kersenrijst)
Bereidingstijd: 40-50 minuten
½ g saffraan
1 ui
½ kg rundergehakt
zout naar smaak
peper naar smaak
½ tl kaneel
1 tl kurkuma
zonnebloemolie
2 l water
6 bekers basmatirijst
10 el zure kersenjam
6 el olijfolie
Benodigdheden
Handrasp
Rasp de ui met een handrasp fijn en voeg dit toe aan het gehakt. Kneed het gehakt goed en voeg zout, peper, kaneel en kurkuma toe.
Maak kleine balletjes van het gehakt.
Verwarm een laag zonnebloemolie in een kleine pan en bak de gehaktballetjes goudbruin.
Zet de gehaktballetjes dan apart.
Breng 2 liter water aan de kook en voeg de rijst toe. Kook het ongeveer 7 minuten. De rijst moet nog een beetje hard zijn.
Doe de rijst dan in een zeef en laat al het water wegspoelen.
Zet een grote pan op het vuur en doe hier eerst een laag rijst in. Doe dan wat kersenjam op de rijst en leg er daarna een deel van de gehaktballetjes overheen. Herhaal die stappen totdat de pan gevuld is.
Wanneer de pan vol is, giet je het saffraanwater en de olijfolie over de plaw heen.
Laat de schotel dan een halfuur tot drie kwartier staan koken op een zacht vuur.
Wanneer de rijst zacht en verkleurd is, kan het opgediend worden.
Het verhaal van Chaman en Beri is een van de verhalen uit Taste of Home, dat in 2019 uitkwam bij ROSE Stories. De recepten bij de verhalen werden verzameld door Beri’s zus Jinaw.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand