Haar ouders waren heel gedisciplineerd: ze hadden beiden een druk leven – haar vader was arts en haar moeder verpleegkundige – maar op vrijdagmiddag ging standaard de typmachine in de kast en de hoorn van de haak. “Geen telefoon, geen televisie, geen patiënten, geen afleiding. De hele zaterdag zaten wij aan tafel en speelden spelletjes.” Haar oudste broer doet dat nog steeds met zijn vier kinderen, vertelt ze.
En Erwteman herinnert zich meer tradities. “Tijdens joodse feestdagen moest ik altijd naar het bejaardentehuis om chocolaatjes rond te brengen.” Toen was het een verplichting, nu ziet ze hoe waardevol zo’n traditie is. “Deed iedereen maar iets goeds voor iemand uit zijn omgeving: vriendelijkheid maakt de wereld een stukje beter.”
Tijdens Pesach, een van de belangrijkste feesten in het joodse jaar, sluit ze een week haar kookstudio. Dan herdenkt ze samen met haar familie het einde van de joodse slavernij en de uittocht uit Egypte. “Door te sluiten loop ik misschien inkomsten mis, maar zeggen dat een week sluiten niet kán, is onzin. Het gaat erom waar je prioriteit aan geeft.”
Dit interview verscheen in juni 2022 in OneWorld Magazine.
Zoete baba ganoush is een echt vegetarisch topstuk voor op de barbecue. Als je een simpele en snelle versie van dit gerecht wilt, kun je ook alleen de groente blakeren, de schil verwijderen en het vruchtvlees met een beetje Maldonzout besprenkelen. Heerlijk met een glaasje wijn erbij!
Ingrediënten
4 grote aubergines
5 eetlepels tahin
1 citroen
5 eetlepels zuivere dadelmelasse
½ granaatappel
15 gram peterselieblaadjes, fijngehakt
20 gram muntblaadjes, fijngesneden
1 eetlepel gedroogde rozenblaadjes
2 eetlepels pistachenoten
Olijfolie
Maldonzout, naar smaak
Bereiding
– Leg de aubergines in hun geheel in of op het vuur en laat ze blakeren. Draai ze geregeld. Als ze helemaal zwartgeblakerd zijn of als je ze kunt indeuken, zijn ze gaar. Laat ze afkoelen en ontdoe ze van hun schil.
– Pers de citroen en meng het sap met de tahin en de dadelmelasse. Haal de pitjes uit de granaatappel en hak de peterselie en munt fijn.
– Doe de granaatappelpitjes in een kom, maar laat een beetje over voor de garnering. Voeg de rozenblaadjes en de helft van de peterselie en de munt toe. Nadat je de kroontjes eraf hebt gesneden, voeg je de aubergines toe.
– Snij het geheel fijn met twee messen. Misschien wil je wat extra citroensap of wat zout toevoegen.
– Nu kan de baba ganoush in een serveerschaal.
– Rooster de pistachenoten en strooi die samen met de laatste granaatappelpitjes en de overgebleven peterselie en munt over het gerecht. Besprenkel het geheel tot slot met een beetje olijfolie.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand