Esther Erwteman (r) en haar zoete baba ganoush (l). Beeld: Beide foto's Elvan Ünlü

Met Pesach sluit zij haar kookstudio: ‘Dan loop ik maar inkomsten mis’

Esther Erwteman van kookstudio Esther’s Cookery combineert haar joodse roots met de smaken van de groentekeuken. Tijdens het belangrijke joodse feest Pesach, dat woensdagavond begint, is ze dicht: ‘Kwestie van prioriteiten.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Esther Erwteman groeide op in een religieus joods gezin, waar de week simpelweg was ingedeeld in sjabbat – de wekelijkse rustdag in het jodendom, van vrijdagavond tot zaterdagavond – en niet-sjabbat, de overige dagen. Al op woensdagavond begon haar moeder aan de voorbereidingen van het eten voor sjabbat – ze zette een pan met vlees en groente op om te trekken en daarna werden er koekjes gebakken.

Haar ouders waren heel gedisciplineerd: ze hadden beiden een druk leven – haar vader was arts en haar moeder verpleegkundige – maar op vrijdagmiddag ging standaard de typmachine in de kast en de hoorn van de haak. “Geen telefoon, geen televisie, geen patiënten, geen afleiding. De hele zaterdag zaten wij aan tafel en speelden spelletjes.” Haar oudste broer doet dat nog steeds met zijn vier kinderen, vertelt ze.

En Erwteman herinnert zich meer tradities. “Tijdens joodse feestdagen moest ik altijd naar het bejaardentehuis om chocolaatjes rond te brengen.” Toen was het een verplichting, nu ziet ze hoe waardevol zo’n traditie is. “Deed iedereen maar iets goeds voor iemand uit zijn omgeving: vriendelijkheid maakt de wereld een stukje beter.”

Esther Erwteman heeft haar eigen kookstudio Esther’s Cookery in Amsterdam, waar zij mensen laat kennismaken met de smaken van de groentekeuken. Ze woont samen met haar man Jaier, dochter Sara en hond Chef. In 2020 schreef ze NOSH, met verhalen en recepten uit de vegetarische joodse keuken. Dit jaar verscheen haar boek TAHIN, een ode aan dit basisingrediënt uit het Midden-Oosten.
Beeld: Elvan Ünlü
Erwteman vindt het belangrijk om na te denken over hoe je met eten omgaat, ook binnen religie. “Dertig jaar geleden was veel eten nog gehuld in ganzenvet, nu zitten er gewoon vijf vegetariërs aan tafel tijdens het vieren van de joodse feestdagen. Dat vind ik een mooie verandering.”

Tijdens Pesach, een van de belangrijkste feesten in het joodse jaar, sluit ze een week haar kookstudio. Dan herdenkt ze samen met haar familie het einde van de joodse slavernij en de uittocht uit Egypte. “Door te sluiten loop ik misschien inkomsten mis, maar zeggen dat een week sluiten niet kán, is onzin. Het gaat erom waar je prioriteit aan geeft.”

Dit interview verscheen in juni 2022 in OneWorld Magazine.

Hoe maak je zoete baba ganoush?

Zoete baba ganoush is een echt vegetarisch topstuk voor op de barbecue. Als je een simpele en snelle versie van dit gerecht wilt, kun je ook alleen de groente blakeren, de schil verwijderen en het vruchtvlees met een beetje Maldonzout besprenkelen. Heerlijk met een glaasje wijn erbij!

Ingrediënten

4 grote aubergines
5 eetlepels tahin
1 citroen
5 eetlepels zuivere dadelmelasse
½ granaatappel
15 gram peterselieblaadjes, fijngehakt
20 gram muntblaadjes, fijngesneden
1 eetlepel gedroogde rozenblaadjes
2 eetlepels pistachenoten
Olijfolie
Maldonzout, naar smaak

Bereiding

– Leg de aubergines in hun geheel in of op het vuur en laat ze blakeren. Draai ze geregeld. Als ze helemaal zwartgeblakerd zijn of als je ze kunt indeuken, zijn ze gaar. Laat ze afkoelen en ontdoe ze van hun schil.
– Pers de citroen en meng het sap met de tahin en de dadelmelasse. Haal de pitjes uit de granaatappel en hak de peterselie en munt fijn.
– Doe de granaatappelpitjes in een kom, maar laat een beetje over voor de garnering. Voeg de rozenblaadjes en de helft van de peterselie en de munt toe. Nadat je de kroontjes eraf hebt gesneden, voeg je de aubergines toe.
– Snij het geheel fijn met twee messen. Misschien wil je wat extra citroensap of wat zout toevoegen.
– Nu kan de baba ganoush in een serveerschaal.
– Rooster de pistachenoten en strooi die samen met de laatste granaatappelpitjes en de overgebleven peterselie en munt over het gerecht. Besprenkel het geheel tot slot met een beetje olijfolie.

Door te koken vertelt Judith Cyrus het verhaal van de slavernij

Een beetje levensgenieter is geen veganist, of wel?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons