“Mijn oma is nog steeds mijn grootste inspiratiebron
Dit recept verscheen in de zomer van 2021 in OneWorld Magazine.
Deze Antilliaanse stoofschotel met kip is misschien wel het meest gegeten gerecht op Aruba, Bonaire en Curaçao. Ignacio eet het graag met funchi, een maisgerecht vergelijkbaar met polenta.
Ingrediënten (4 personen):
1 kip, in stukken
sap van 1 limoen
1/2 tl zout
1 ui, gesnipperd
1 tomaat, in blokjes
50 g rozijnen
1 rode paprika, in blokjes
6 gedroogde pruimen
1 wortel, in schijven
1 teentje knoflook, geperst
4 el boter
2 el sojasaus
70 g tomatenpuree
snufje peper en nootmuskaat
1 kippenbouillonblokje
Voor de funchi:
450 g maïsgriesmeel
1 liter water
2 tl zout
50 g roomboter
Bereiding:
– Snijd de kip in stukken. Was de kip met het limoensap en dep de stukken droog.
– Verhit de boter in een grote pan en fruit hierin de ui en de paprika.
– Voeg na 5 minuten de knoflook toe en bak dit samen nog 1 minuut op laag vuur.
– Verkruimel het bouillonblokje in 1/2 liter water en voeg dit toe aan de pan. Leg daarna de stukken kip en alle overige ingrediënten in de pan.
– Breng de stobá aan de kook en laat op laag vuur sudderen totdat de kip gaar is, in ieder geval zo’n 45 minuten.
– Om de funchi te maken meng je alle ingrediënten in een flinke pan. Breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel, onder voortdurend roeren, zo’n 30 minuten koken. Stort het op een bord en laat opstijven.
– Snijd de funchi in punten en serveer deze bij de stobá di galiña.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand