Beeld: Foto's via Jurino Ignacio

Met zijn stoofschotel waan je je op Curaçao

‘Eten is om te delen’, zei zijn oma en levenslange grote voorbeeld altijd. Dus dat doet Jurino Ignacio. Van zijn boeken met Antilliaanse gerechten verkocht hij meer dan 30.000 exemplaren. Met OneWorld deelt hij het recept van een razend populaire stoofschotel.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Als Jurino Ignacio (1981) terugdenkt aan zijn jeugd op Curaçao, denkt hij aan het heerlijke eten dat zijn oma altijd klaarmaakte. “Ik heb vooral warme herinneringen aan kerst”, vertelt hij. “Dan maakten we samen ayaka, een Caribisch pakketje van maismeel. Met de hele familie zaten we aan tafel, ieder had een eigen taak. Ondertussen deelden we verhalen. Een traditie die ik hier in Nederland heb voortgezet.” Het was zijn oma die hem leerde koken. “‘Eten is om te delen’, zei ze altijd. Ze is nog steeds mijn grootste inspiratiebron.”

Mijn oma is nog steeds mijn grootste inspiratiebron

Ignacio wilde niet dat de traditionele recepten van zijn oma verloren zouden gaan en besloot ze daarom vast te leggen. Samen met zijn vrouw Linda runt hij de website Antilliaans Eten (sinds 2012) en schrijft en publiceert hij Antilliaanse kookboeken, waarvan al meer dan 30.000 exemplaren zijn verkocht. Hij deelt met ons zijn recept voor Antilliaanse Stobá Di Galiña, misschien wel het meest gegeten gerecht op Curaçao.

Dit recept verscheen in de zomer van 2021 in OneWorld Magazine.

Hoe bereid je Stobá Di Galiña?

Deze Antilliaanse stoofschotel met kip is misschien wel het meest gegeten gerecht op Aruba, Bonaire en Curaçao. Ignacio eet het graag met funchi, een maisgerecht vergelijkbaar met polenta.

Ingrediënten (4 personen):
1 kip, in stukken
sap van 1 limoen
1/2 tl zout
1 ui, gesnipperd
1 tomaat, in blokjes
50 g rozijnen
1 rode paprika, in blokjes
6 gedroogde pruimen
1 wortel, in schijven
1 teentje knoflook, geperst
4 el boter
2 el sojasaus
70 g tomatenpuree
snufje peper en nootmuskaat
1 kippenbouillonblokje
Voor de funchi:
450 g maïsgriesmeel
1 liter water
2 tl zout
50 g roomboter

Bereiding:
– Snijd de kip in stukken. Was de kip met het limoensap en dep de stukken droog.
– Verhit de boter in een grote pan en fruit hierin de ui en de paprika.
– Voeg na 5 minuten de knoflook toe en bak dit samen nog 1 minuut op laag vuur.
– Verkruimel het bouillonblokje in 1/2 liter water en voeg dit toe aan de pan. Leg daarna de stukken kip en alle overige ingrediënten in de pan.
– Breng de stobá aan de kook en laat op laag vuur sudderen totdat de kip gaar is, in ieder geval zo’n 45 minuten.
– Om de funchi te maken meng je alle ingrediënten in een flinke pan. Breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel, onder voortdurend roeren, zo’n 30 minuten koken. Stort het op een bord en laat opstijven.
– Snijd de funchi in punten en serveer deze bij de stobá di galiña.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons