“Levensgezel Joris blijft een onverbeterlijke zuivelconsument
Is ze te streng misschien? “Dat valt mee. Voedselverspilling tegengaan weegt voor mij zwaarder dan vegan eten bijvoorbeeld. Vorig jaar op vakantie in Italië bestelden we een salade ‘without animals’. Kwamen ze met een salade vol met ansjovis en brokken tonijn. De kinderen zagen met lede ogen aan hoe we ‘m toch opaten, die vonden dat heel raar. Ook als mijn schoonmoeder lasagne maakt speciaal voor mij met vegetarisch gehakt, maar ook met bechamelsaus, eet ik die gewoon op. Ik wil niet dat eten weggegooid wordt.”
Gorilla en blauwe vinvis
“Ik vond het ineens een heel vreemd idee dat wij de moedermelk van koeien drinken terwijl hun eigen kalfjes bij ze zijn weggehaald
Tegelijkertijd, zegt ze, zijn er tegenwoordig celebs die veel goeds doen. Beyoncé riep in maart haar 112 miljoen volgers op vegan te worden – dat zet tenminste zoden aan de dijk. “Ook Miley Cyrus en Ariana Grande zijn nu vegans – mijn dochter houdt dat allemaal bij.”
- “Ik ben nu nog mijn scrambled tofu aan het perfectioneren, en mijn vegan kaassaus van cashewnoten voor de spaghetti. Bij ons thuis zijn bonenburgers ook erg populair.”
- Op de Facebookpagina van NPO3 deed Meulens zondag 27 mei een live social cooking, en werd zij door presentator Ersin Kiris aangekondigd als ‘de mooiste en intelligentste vegan’. “Daar maakten ze een recept dat ik zelfs nog nooit had gemaakt, vegan spaghetti bolognese. Er gingen walnoten in en zongedroogde tomaten, heel lekker was dat. Bij mij thuis was de spaghettischotel uit gemakzucht tomatensaus met edelgistvlokken geworden. Dit wordt mijn nieuwe lievelingsgerecht.”
Huilbuien
“Er begon iets te knagen toen er allerlei berichten in de media verschenen over de tekorten die vegans oplopen
Zijn de B12-tekorten, en de grote gevolgen die er aan worden toegeschreven, niet een soort hype? “Ik ging er eerst nonchalant mee om, en dacht dat het een verzinsel van de vleesindustrie was die ons wilde overtuigen dat we niet zonder kunnen. Maar wat ik niet wilde horen is dat de mens B12 niet zelf aanmaakt, maar hoofdzakelijk uit dierlijke producten moet halen. We kunnen wel B12 via planten binnenkrijgen, zo begrijp ik het, maar dan moeten we enorme hoeveelheden eten.
Ik denk nog steeds dat vegans en vegetariërs heel bewust met eten bezig zijn, en zeker niet minder gezond zijn dan vleeseters die denken dat ze toch wel goed zitten. Alcohol breekt B12 af, dus ook vleeseters kunnen tekorten hebben.”
Minder zwaar
Graag wil ik een vervolg op de docu maken of een column schrijven, over hoe het mij is vergaan na het bijspijkeren van mijn tekorten. Ik hoefde mijn menu gelukkig niet te veranderen, ik ben een trotse vegan gebleven.”
De documentaire ‘Boter, kaas noch eieren’ is donderdag 31 mei te zien om 21:35 uur op NPO3.
- “Gewoon beginnen, je leert vanzelf alle do’s and don’ts.”
- “Ontdek hoe gevarieerd koken met groente, granen en peulvruchten kan zijn. Sinds ik vegan ben, eet ik veel gevarieerder en heb ik zo veel ontdekt over welke groente wanneer groeit en welke combinaties lekker zijn.”
- “Wees niet zo streng voor jezelf. Als je een keer denkt: die edelgistvlokken komen mijn neus uit, dan gooi je strooikaas over je pasta. Het hoeft niet zo rigoureus.”
- “Als iedereen een beetje vegan wordt, betekent dat al een wereld van verschil! Begin met een dag, en bouw dat op. Of laat steeds meer zuivel weg. Zo ben ik ook begonnen. Mijn bedoeling was ook suiker te schrappen, maar dat vind ik pas écht moeilijk.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand