Eind juli werd bekend dat de Stichting naleving cao voor uitzendkrachten en het expertisecentrum voor mensenhandel en mensensmokkel hun gegevens gaan uitwisselen als er mogelijk sprake is van mensenhandel. Hierdoor kan slavernij en uitbuiting beter worden bestreden.
Want ook in Noord-Amerika en Europa worden mensen gedwongen te werken onder erbarmelijke omstandigheden. Ze worden uitgebuit en krijgen daar niet of nauwelijks voor betaald. Slavernij en mensenhandel komen in allerlei sectoren voor.
Cijfers: (Bron: CNN) |
Voorbeelden hiervan zijn de prostitutie, de horeca, de land- en tuinbouw, de textielproductie en de bouw. Het is niet bekend hoe vaak mensenhandel in Nederland voorkomt. In 2009 waren er 900 geregistreerde gevallen, de werkelijke cijfers liggen veel hoger. In 2010 zijn er 337 daders opgepakt, maar de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) vermoedt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.
Vijftien uur rijstkoekjes bakken
Een berucht voorbeeld van moderne slavernij is het verhaal van een groep Indonesische mannen. EénVandaag wijdde op 9 april 2010 een reportage aan deze zaak. De mannen werden door een mensenhandelaar naar Den Haag gehaald om daar soms wel vijftien uur per dag kroepoek, rijstkoekjes en loempia’s te bakken. Per dag verdienden ze maar 25 euro. Het grootste deel hiervan moesten ze naar Indonesië sturen om de mensensmokkelaar af te betalen.
![]() |
Anti-slavernijposter (cc) |
De mannen sliepen met zijn allen in dezelfde ruimte waar ze werkten. Op de grond lagen een aantal matrassen zonder deken. Door de vele verwarmingselementen die nodig waren om het voedsel te bereiden stegen de temperaturen soms enorm. “Als ze rijstkoekjes bakten kon ik niet slapen, want er stonden branders in de kamer en dan werd het heel erg heet,” vertelt een van de slachtoffers. “Er liep ook veel ongedierte rond, zoals kakkerlakken en ratten die vaak in mijn handen beten. Hierdoor kon ik ook niet slapen”, zei een van hen in de reportage.
De bende die deze Indonesiërs in deze omstandigheden lieten werken is inmiddels door de SIOD opgepakt. “Dit is absoluut moderne slavernij,” aldus Nico Laagland, directeur van de SIOD tegen EénVandaag.
Veroordeling
Mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel en slavernij zijn lastig te vervolgen. Uitbuiters worden steeds gewiekster en onderzoeken duren lang omdat het Openbaar Ministerie de hoofdverantwoordelijke wil arresteren en niet alleen de mensen die voor hem of haar werken. Slachtoffers doen ook vaak geen aangifte omdat ze zichzelf niet als slachtoffer zien. In het land van herkomst zijn de omstandigheden vaak nog veel slechter. Ze verkeren liever in slechte omstandigheden dan dat ze op straat komen te staan in een land waarvan ze de taal niet spreken.
Europese dag tegen mensenhandel Naar aanleiding van de Europese dag tegen mensenhandel op 18 oktober staat Nederland 2 van 17 tot en met 23 oktober in het teken van de moderne slavernij. Daaraan voorafgaand komt de NTR met de series ‘De Slavernij’ en ‘De Slavernij Junior’. Beide series worden vanaf 18 september uitgezonden. |
Daarnaast zijn slachtoffers vaak bang voor de politie omdat ze slechte ervaring met de politie in eigen land hebben of omdat ze niet terug gestuurd willen worden. Slachtoffers hebben vaak ook een afhankelijkheidsrelatie met hun uitbuiters. De kosten voor hun huisvesting moeten worden terugbetaald. Dit kunnen ze doen met het geld dat zij verdienen, maar omdat ze niet meteen werk krijgen bij aankomst wordt er een schuld opgebouwd.
Inmiddels zijn in 2009 de strafmaxima voor mensenhandelaren verhoogd : van zes tot twaalf jaar naar acht tot achttien jaar. De bedoeling is dat deze hoge straffen potentiële uitbuiters af zullen schrikken.
CNN heeft het Freedom Project opgezet om het wereldwijde probleem van de moderne slavernij onder de aandacht te brengen. Kijk hier een interview dat CNN deed met twee slachtoffers in Amerika:
Foto boven: Mark Coggins (cc)