Naaien voor een nieuwe baan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Wij mogen hier werken op ons eigen tempo hoor, niet zoals in Bangladesh, haast, haast.” Sia Bona werkt in het naaiatelier i-did op een industrieterrein in Utrecht. Het bedrijf maakt van afgeschreven kleding en stoffen nieuwe producten, in opdracht van merken. Vandaag werken de naaisters aan sjaals van het merk Waus. “Ik ben nu bezig met een sjaal van zijde en leer. Dat moet je rustig en precies naaien, het zijn gevoelige stoffen en samen gaan ze snel glijden.”

Professionele machines
In 2001 kwam Bona van haar geboorteland Sierra Leone naar Nederland. Ze werkte in de thuiszorg, maar raakte werkloos. Na drie jaar thuiszitten hoorde ze via via van de opleiding die i-did geeft aan vrouwen (en heel af en toe een man) met afstand tot de arbeidsmarkt. De opleiding duurt een jaar, behalve naailes krijgen ze lessen empowerment. In juni vorig jaar begon ze met de opleiding, met behoud van haar uitkering.

Ik heb hier geleerd hoe je maten als small, medium en large maakt

“In Sierra Leone naaide ik ook. Maar het is daar heel anders. Ik naaide voor particulieren. En daar is het simpel. We naaien alleen katoen. Geen zijde of stretch-stoffen”, vertelt Bona. “Hier hebben we ook allemaal professionele machines. Daar hebben we niet eens altijd stroom om de apparaten te kunnen gebruiken.”

Eigen atelier beginnen
Twee dagen in de week werkt ze in het atelier, één dag per week krijgt ze les. “Ik heb hier al zoveel geleerd. Ik heb geleerd hoe je standaard maten moet maken, small, medium, large enzo. Dat kon ik nog niet, want ik maakte altijd alles op maat.” En ze leerde allerlei kleine, technische foefjes, te veel om op te noemen. “Alles wat in de winkel ligt en er zo mooi uitziet, ik had niet gedacht dat dat allemaal met de hand gemaakt wordt. Maar dat is wel zo. En veel kan ik nu ook.”
Als ze haar opleiding bij i-did af heeft, dan wil ze nog een vervolgopleiding doen, om nog meer te leren. “Als het mag van het UWV.” En daarna? “Daarna heb ik hopelijk genoeg ervaring om zelfstandig te gaan, om een eigen atelier te beginnen. Maar een baan als naaister zou ik ook mooi vinden.”

Ook geïnteresseerd in de opleiding bij naaiatelier i-did? Kijk op i-did.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons