Toen in 1985 Gorbatsjov in de Sovjet Unie werd verkozen, kwam er relatieve rust. Hij verlegde de focus van de strijd rond kernwapens naar het verwerven van meer burgerlijke vrijheden voor de Russen. Maar nu, meer dan dertig jaar later, is er opnieuw angst voor kernwapens vanwege de verslechterende situatie rond Noord Korea. Een terechte angst, zeker nu Trump dreigt Korea ‘totaal te vernietigen’.
“Steun je het bezit van kernwapens, dan steun je het op een afschuwelijke manier doden van miljoenen mensen
Dat is een realiteit waar geen politicus het over heeft als het gaat om kernwapens. Blijkbaar is het comfortabeler om te spreken over het behouden van strategische stabiliteit. Niemand wil erkennen dat het steunen van het bezit van kernwapens erop neerkomt dat je niet terugschrikt voor het op deze afschuwelijke manier doden van miljoenen mensen. En de kernwapens van nu zijn veel dodelijker en sterker dan die in de jaren ’70 en ’80
“Dit verdrag lost niet meteen de dreiging op, maar het is een eerste stap in het aanpakken van het probleem
Natuurlijk lost dit verdrag niet meteen deze dreiging op, maar het is een eerste stap in het aanpakken van het probleem bij de wortel. Zolang regeringsleiders het bezit van kernwapens op welke manier dan ook nuttig vinden, zal niemand ervan af willen en willen juist steeds meer landen ze hebben. Dit nieuwe verdrag bekrachtigt de non-proliferatieverdragen die eerder zijn opgesteld. Belangrijker nog: het haalt het de politieke legitimiteit om kernwapens te bezitten definitief onderuit.
“Ons kabinet vindt dat eerst alle kernwapens vernietigd moeten worden voor ze kunnen worden verboden.
Ons kabinet verklaart deze keuze met het argument dat eerst alle kernwapens vernietigd moeten worden voor ze verboden kunnen worden. Waarschijnlijk is dat een gelegenheidsargument en spelen andere zaken een rol. Zoals ons lidmaatschap van de NAVO en de relaties met andere leden binnen de NAVO die kernwapens bezitten.
Nederland weet natuurlijk dat het eerst vernietigen van alle kernwapens een onrealistische eis is. Het werkt andersom: als kernwapens verboden worden, leidt dat er uiteindelijk toe dat ze ook zullen verdwijnen. Het gaat bovendien om een principiële keuze.
Bij welke overheid dan ook die geen verbod wil op kernwapens, moet iedereen zich afvragen: waarom wil ze de mogelijkheid in stand houden om massavernietigingswapens toe te passen om zonder onderscheid burgers te kunnen vermoorden? Deze wapens zouden illegaal moeten zijn. Het merendeel van alle landen vindt dat ook en tekent daarom het verdrag. Verras ons opnieuw, Nederlandse overheid: teken!