Tegelijkertijd kiezen ook relatief veel mensen voor niet-democratische alternatieven. In Nederland gaat dat om acht procent van de bevolking. België werd niet in het onderzoek opgenomen. Tot niet-democratische alternatieven rekent Pew een bewind van experts, een sterke leider of een militair bewind.
Van de Nederlanders omarmt 48 procent een representatieve democratie waarbij bestuur door experts, een sterke leider of het leger zijn uitgesloten. 37 procent steunt een democratisch systeem waarbij één of meer vormen van niet-democratisch bestuur niet volledig zijn uitgesloten.
Van de Europese landen in de peiling scoorden alleen Zweden en Duitsland iets hoger, en haalde Rusland de laagste score. Daar steunt slechts 7 procent een representatieve democratie en 61 procent een democratie in combinatie met één of meer niet-democratische alternatieven. 22 procent is voorstander van een niet-democratisch systeem.
Directe democratie
Mensen in rijkere landen en in landen waar al democratische systemen functioneren, spreken ook de meeste steun uit voor een representatieve democratie. Rechts georiënteerde, lager opgeleiden die ontevreden zijn over de democratie waarin ze leven, overwegen het vaakst niet-democratische alternatieven.
Pew deed onderzoek in 38 landen. Aanleiding waren geluiden van deskundigen dat de democratie zich “in een recessie” bevindt. Sommigen waarschuwen er zelfs voor dat gevestigde democratieën kunnen afglijden naar autoritaire politiek.