Het Nederlandse politieke en publieke debat over de financiering van ontwikkelingshulp is smal en achterhaald en sluit niet aan bij de wereldwijde uitdagingen van deze tijd. Dit concludeert Kaleidos Research in haar rapport ‘Financing Development Now and In the Future’ op basis van literatuuronderzoek, interviews met experts en representatief opinieonderzoek onder 1002 Nederlanders.
2015 sleuteljaar
Het jaar 2015 is een sleuteljaar voor ontwikkelingshulp. Nieuwe internationale afspraken zullen voor de komende jaren de wereldwijde agenda voor duurzame ontwikkeling bepalen. Armoede kent brede oorzaken en vraagt daarom ook om brede aanpak. Bestaande afspraken passen daarom niet meer bij de hedendaagse realiteit van grensoverschrijdende problemen als klimaatverandering en migratie. De huidige norm dat landen 0,7% van hun BNP aan ontwikkelingshulp geven, stamt alweer uit 1970. Bovendien maken deze overheidsuitgaven tegenwoordig maar een klein deel uit van het totaal aan geldstromen. Ontwikkelingslanden krijgen nu veel meer geld binnen via bijvoorbeeld belastinginkomsten, buitenlandse investeringen en geldovermakingen door migranten.
Langere termijn visie ontbreekt
Ook voor Nederland zullen de nieuwe afspraken gevolgen hebben, zowel voor de financiering als voor de geografische en thematische indeling van het beleid. In de Nederlandse politiek is hier echter maar weinig aandacht voor. Het Nederlandse debat over armoedebestrijding is smal en achterhaald en focust zich voornamelijk op de 0.7%-norm en op het (korte termijn) effect van hulp. Een bredere, lange termijn perspectief op ontwikkeling lijkt te ontbreken, aldus de geïnterviewde experts.
Deze animatie werd gemaakt door Funk-e
2 op de 5 Nederlanders zien link armoede en wereldwijde problemen
Opinieonderzoek laat zien dat ook de Nederlandse bevolking een vrij smalle en traditionele opvatting over ontwikkeling heeft. Volgens Nederlanders moet de overheid het budget voor ontwikkelingshulp besteden aan doelen als onderwijs en schoon water. Uitgaven aan mondiale uitdagingen als migratie en veiligheid krijgen minder steun. Slechts 2 op de 5 Nederlanders erkennen de link tussen armoede en wereldwijde problemen als klimaatverandering. Dit is zorgelijk, aangezien de nieuwe internationale afspraken over duurzame ontwikkeling inzet vragen van iedereen wereldwijd, dus ook van Nederlandse burgers. Vooralsnog lijkt duurzame ontwikkeling echter een 'ver van mijn bed show' voor de meeste Nederlanders.
Samenvatting rapport (in het Engels):
Gehele rapport (in het Engels):
Kamphof, R., G. Spitz, & E. Boonstoppel (2015). Financing Development Now and In the Future. Implications for the Netherlands and Beyond. Amsterdam: Kaleidos Research
[[{“fid”:”36878″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”},”link_text”:null}]]