Nederlandse onderzoekers starten koraalfabriek

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wie het voormalige fabriekspand binnenloopt aan de Kanaalweg in Utrecht ziet vooral heel veel fietsen staan die elders verwijderd zijn door de gemeente. Twee verdiepingen naar boven, langs een grote verlaten hal (een beetje als in Bruce Almighty, maar dan veel minder wit) is een kantoortje neergezet waar het bedrijf EcoDeco is gevestigd. Met welgeteld twee stoelen en één tafel is het nog weinig indrukwekkend, maar daar gaat verandering in komen als daar één van de eerste koralenkwekerijen ter wereld operationeel gaat.

Koraal in de zee
Koraal in de zee bij Hawai (cc)

Koralen kwekenTwee lege langwerpige bassins, beide een meter of tien lang en die tot je middel hoog komen, staan een deur verderop. “Hier gaat het de komende twee jaar gebeuren”, vertelt Tim Wijgerde die werkt voor EcoDeco. Binnen twee jaar moet bekend zijn of het financieel haalbaar is om koraal te kweken en te verkopen op commerciële basis. Spoedig worden de bassins gevuld en gaan hier de eerste koralen groeien.  

“Koralen worden vooral gekocht omdat ze er heel mooi uitzien voor in je aquarium” weet Wijgerde. “Ze bezitten de mooiste kleuren, dat willen liefhebbers wel in hun aquarium hebben.” Koraal wordt nu nog door vissers en duikers van de zeebodem gehaald en verkocht. “Een stuk koraal ter grootte van je vuist verkoopt hier voor zo’n 50 euro.” Het is de bedoeling om de koralen te kunnen kweken voor ongeveer dezelfde prijs. “We willen dat klanten kunnen kiezen; koop ik voor de prijs een stuk gewoon koraal, of koraal dat duurzaam gekweekt is?” 

‘Koraalrif kan in 2050 weg zijn’
Het rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kwam woensdag in Washington uit. Volgens het rapport is ruim 90 procent van de riffen in 2030 bedreigd, in 2050 geldt dat voor alle riffen. “Als het koraal echt verdwijnt bedreigt dat wereldwijd de inkomstenbronnen van zo’n 500 miljoen mensen”, zei onderzoekster Lubchenco.

Speciaal filter
Een eind verderop in Wageningen is collega Ronald Osinga, verbonden aan de universiteit van Wageningen, bezig met wetenschappelijk onderzoek naar de koralen. “Onder de meest gunstige omstandigheden kan het met ongeveer een procent per dag groeien”, weet hij. “Per twee tot drie maanden verdubbelt het koraal in omvang.” Deze gunstige omstandigheden zijn er vaak niet meer door de stijging van de temperaturen wereldwijd. “In Nederland hebben we een unieke expertise op dit gebied. Nu gaan we onderzoeken wat de invloed van temperaturen en verschillende zuurgraden is op de groei van koralen. Zo kunnen we betere voorspellingen maken voor de riffen wereldwijd.”
Het geheim zit hem in een nieuw filtersysteem dat het koraal in leven houdt. Traditionele waterpompen maken het plankton dood dat in het water zit, terwijl dit net het voedsel is wat koraal nodig heeft. “Op deze manier kan de groei van koraal zo natuurlijk mogelijk nagebootst worden.”
 

Foto boven: Koraal zoals het gekweekt gaat worden bij EcoDeco, (c) Tim Wijgerde

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons