In de periode van 2000 tot 2005 vonden in Bolivia massale protesten plaats tegen het neoliberale beleid van verschillende regeringen. Politiek en burgers stonden lijnrecht tegenover elkaar. Tijdens deze protesten werden nieuwe vormen van burgerschap en protest gecreëerd die geïnspireerd waren door de inheemse beleving van de wereld. Dit legde ook de basis voor de manier waarop Evo Morales Bolivia probeert te regeren: met inachtneming van inheemse tradities. Morales, zelf van inheemse afkomst, is in 2009 voor de tweede maal gekozen tot president van Boliva. Zal het hem lukken nieuwe vormen van politieke participatie te integreren en het vertrouwen in de politiek te herstellen?
Over de publicatiereeks
De cultuur van de inheemse bevolking van de Boliviaanse en Peruaanse Andes bevat een schat aan kleurrijke verhalen. In de publicatiereeks "Chakana – een brug naar de Andes" is in elk deel een andere auteur aan het woord, die de lezer meeneemt naar de wereld van de Aymara en de Quechua indianen. Deze publicatiereeks wordt uitgegeven door Stichting Chakana, in samenwerking met Rozenberg Publishers. Chakana is een ontwikkelingsorganisatie met projecten in de Andes van Bolivia en Peru, met als doel de levensomstandigheden van de hooglandindianen te verbeteren. Met deze reeks wil Chakana meer bekendheid geven aan de leefwijze en cultuur van de hooglandindianen in de Andes. Per jaar verschijnen drie delen. Voor meer informatie zie http://www.chakana.nl/publicatiereeks.
Eerder verschenen al:
Deel 1: Josef Estermann: Dubbele loyaliteit of nieuw heidendom? Onderzoek naar de samensmelting van religies in de Andes.
Deel 2: Suzanne Kruyt: De onzichtbaarheid voorbij – de collectieve rechten van inheemse volkeren in Peru en Bolivia.
Over Chakana
Stichting Chakana is een jonge ontwikkelingsorganisatie met wortels in Bolivia, Peru en Nederland, die agro-ecologische en sociaal-economische projecten opzet en uitvoert bij de Zuid-Amerikaanse hooglandindianen in de Andes. Met behulp van de lokale bevolking heeft Chakana zo al voor meer dan 4.000 gezinnen het verschil gemaakt tussen uitzichtloze armoede en zicht op een beter leven. Naast de praktische uitvoering van de ontwikkelingsprojecten is Chakana ook een kenniscentrum voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de hooglandindianen.
http://www.chakana.nl/publicatiereeks