Partijleider Caroline van der Plas op de uitslagenavond van de BBB. Beeld: ANP/Dirk Hol

Rechtse nieuwkomers in de politiek: wat heb je eraan?

Na LPF, PVV en FvD behaalde de BBB een overdonderend succes. Veel bereiken de rechtse politieke nieuwkomers na hun winst meestal niet, maar hun weerslag op het politieke landschap is groot. Politicoloog Léonie de Jonge: ‘Partijen proberen elkaar rechts in te halen.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een monsterzege was het. Met – vermoedelijk – 16 zetels wordt de BoerBurgerBeweging (BBB) in één klap de grootste partij in de Eerste Kamer. Een rechtse nieuwkomer die het politieke landschap opschudt uit naam van het volk, dat is niet voor het eerst: Pim Fortuyn, Thierry Baudet en Geert Wilders gingen haar voor. Stuk voor stuk (radicaal)rechtse1 partijen die namens ‘de burger’ spreken, of die ‘het volk’ belichamen. Maar wat hebben die nieuwe partijen voor dat volk betekend?

De Nederlandse stemmer houdt van een flitsende nieuwkomer. Op 6 maart 2002 wint Pim Fortuyn in Rotterdam 17 zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen, omdat hij naar eigen zeggen het gevoel van ‘de burger’ weet te vertegenwoordigen. Maar ook zijn anti-islam en anti-immigratie-agenda spelen een grote rol. Niet veel later wordt hij vermoord door een dierenactivist, negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij zijn partij de tweede partij van Nederland wordt.

Rechterflank groeit

Dat was de eerste keer dat een politiek debutant zulke electorale hoogtes bereikte. Oorzaak? De ontzuiling, schrijven politicologen Galen A. Irwin en Joop van Holsteyn in NRC. Kiezers lieten hun stem niet langer bepalen door religie en sociale klasse. De losgebroken kiezer verandert vanaf dat moment graag van politieke overtuiging en twijfelt tot het laatste moment. In 1971 stemt 69 procent op dezelfde partij als het jaar daarvoor, in 2002 is dat nog maar 29 procent. Bovendien maakt bijna 40 procent van de kiezers pas in de laatste dagen de beslissing. Inmiddels kiest zo’n 10 tot 20 procent pas in de laatste vierentwintig uur op wie ze stemmen.

Opvallend is dat the new kid on the block steeds opduikt aan de rechterflank. “In Nederland zijn veel stemmers economisch links, en op culturele thema’s eerder rechts”, verklaart politicoloog en universitair docent Léonie de Jonge, die onderzoek deed naar rechts-populistische partijen in Europa. Tijdens de provinciale verkiezingen groeide die rechterflank. De radicaalrechtse kiezersbasis breidde uit van praktisch of weinig geschoolde witte mannen rond middelbare leeftijd naar een gevarieerdere groep. De BBB haalde daarnaast ook flink wat kiezers weg bij de VVD en het CDA. Ongeveer een op de drie stemmers koos voor BBB, JA21, FVD of de PVV.

Met zijn bijdragen in de Tweede Kamer trekt Wilders het kabinet naar rechts

De beloftes van een complete politieke verandering weten de radicaalrechtse partijen op beleidsniveau maar mondjesmaat in te lossen. Lijst Pim Fortuyn (LPF) trad in 2002 toe tot een kabinet met de VVD en CDA en beloofde de ‘migratiestromen’ in te perken en korte metten te maken met de bureaucratie die het VVD-PvdA-D66-kabinet ervoor had veroorzaakt. Maar LPF-fractieleider Mat Herben moest direct na de coalitieonderhandelingen al aftreden, omdat hij de partijbelangen niet voldoende zou hebben verdedigd. Daarna hield het geruzie in de partij aan, waardoor het kabinet viel.

Ook Geert Wilders kreeg een kans om daadwerkelijk iets te betekenen, toen hij in 2010 gedoogsteun verleende aan het eerste Kabinet Rutte. Hij wilde anti-islamwetgeving en meer veiligheid, door meer camera’s op straat en vaker fouilleren. Maar tijdens de Catshuiscrisis in 2012 ontstond er onenigheid over een bezuinigingspakket van 14,4 miljard, waarna hij de stekker eruit trok. Forum voor Democratie heeft op landelijk niveau nooit geregeerd, maar nam wel zitting in het provinciebestuur van Limburg en Brabant na de verkiezingen van 2019. Door de onervarenheid van de bestuurders werd daar maar weinig van hun programma gerealiseerd . In Brabant zegden de coalitiegenoten in 2021 zelfs het vertrouwen op in FvD.

Overton-venster naar rechts

“Als een partij in één keer heel groot wordt, dan is nog niet alles op orde,” legt de Jonge uit. Je moet veel mensen ineens goed screenen, om de politieke posities in te vullen. Bij de Boerenparij in 1966 ging dat bijvoorbeeld mis. Hendrik Adams, senator in de Eerste Kamer, bleek een verleden in de NSB te hebben.

Van meeregeren moeten de radicaalrechtse nieuwkomers het dus niet hebben. Toch is hun invloed volgens De Jonge niet verwaarloosbaar. Met zijn bijdragen in de Tweede Kamer trekt Geert Wilders het kabinet naar rechts. En in het licht van de complottheorieën van Thierry Baudet, lijken de standpunten van Wilders vervolgens weer een stuk redelijker. De kracht van deze partijen is dus het oprekken van het Overton-venster. Dat venster is een soort kader dat aangeeft welke ideeën het ‘grote publiek’ aanvaardbaar vindt en welke niet.

Tot een paar jaar geleden waren discussies over tribunalen ondenkbaar

Een van de uitspraken die dat politieke speelveld volgens De Jonge erg naar rechts heeft getrokken, is: “Uw tijd komt nog wel! Er komen tribunalen!” Dat zei FvD-lid Pepijn van Houwelingen tegen de D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tijdens een debat over het coronabeleid. Bij de Jonge staat die uitspraak in het geheugen gegrift. “Tot een paar jaar geleden waren dat soort discussies ondenkbaar, nu gebeurt het in het hart van de democratie.” Juist dat het in de politieke instituties zelf gebeurt, normaliseert dat soort ideeën. Met een steeds grotere radicaalrechtse flank vreest De Jonge dat het debat steeds extremer wordt. “Partijen willen zich onderscheiden. Dat betekent dat ze elkaar rechts proberen in te halen.”

Bovendien beïnvloeden radicaalrechtse partijen niet alleen elkaar. Uit angst voor electoraal verlies bewegen de middenpartijen mee. Een voorbeeld is het boerkaverbod waar de PVV al in 2007 een initiatiefwet voor indiende. Toen kwam die wet er niet doorheen, maar PvdA-minister Ronald Plasterk wist in 2016 een gedeeltelijk verbod door de Eerste Kamer te loodsen.

Compromissen worden afgestraft

Als rechtse regeringspartijen niet meebewegen met de extreme ideeën van de nieuwkomers worden ze steevast door de kiezer afgestraft. De van oudsher conservatieve partijen (VVD en CDA) zitten al zolang in de regering dat ze steeds compromissen moeten sluiten. Radicaalrechtse partijen spelen al decennia op die onvrede in. “De opkomst van Pim Fortuyn is mede te danken aan de Paarse kabinetten in de jaren 90, waarin de VVD en de progressieve D66 en PvdA naar het midden bewogen om samen te regeren.” En tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 presenteerde Baudet zich als het redelijk alternatief tussen de VVD en PVV. “Maar inmiddels is Baudet afgedreven naar complottheorieën en dus springt BBB in die ruimte.”

Volgens Léonie de Jonge is het afwachten of de BBB zich aansluit bij de radicaalrechtse flank. “Ze hebben al wat radicale ideeën”, zegt ze. Daarmee doelt ze onder meer op het meldpunt voor leraren die hun ‘ideologie’ in de klas verspreiden. “Maar de komende tijd zal pas duidelijk worden waar de BBB ideologisch gezien precies te plaatsen is.”

Opvangcrisis veroorzaakt door regering zelf

Johan Fretz: 'Kom radicaal in verzet'

  1. De BBB noemt zichzelf niet rechts, maar wordt door anderen meestal in de hoek van PVV, FVD, JA21 en Groep Van Haga gesitueerd. Met name om de standpunten op het vlak van migratie en stikstof, maar ook door veel andere opvattingen, bijvoorbeeld die over kernenergie en het WEF. ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons