“‘Nog één dag en de jacht is geopend’ schreef een Twitteraar
Het AD erkende in een vervolgbericht dan ook dat het bericht werd aangegrepen als vrijbrief voor geweld: ‘op sociale media grepen veel mensen dit aan om aan te kondigen wat zij allemaal gaan doen met vrouwen in een sluier’.
Ervaringsdeskundige Djumanah* (19), initiatiefnemer van #boerkabuddies, Safa* (30), medeoprichter van Meld Islamofobie, Ibtissam Abaaziz (36) en islamologe Anne Dijk (32) delen #boerkabuddies en andere tips en inzichten.
#Boerkabuddies
“Ik word dagelijks lastiggevallen en ben bang dat het toe zal nemen
Meld Islamofobie
Op de website van Meld Islamofobie zijn inmiddels ook concrete tips verschenen over hoe zulke ‘buddies’ de nodige bescherming te bieden.
- Meld Islamofobie adviseert in gesprek met de politie altijd rustig te blijven – al zijn kritische vragen natuurlijk prima.
- Als de politie grof of gewelddadig is. of zich racistisch uit, dien dan een klacht in. Ook tipt Meld Islamofobie te filmen en fotograferen. Het documenteren van een voorval kan later van belang blijken.
- Meld Islamofobie werkt met een team juridische experts. Maak melding in het geval van een boete, ze kunnen advies bieden over klachtenprocedures en andere juridische stappen.
- Voordat de politie arriveert kan men een situatie ook de-escaleren door simpelweg bij de vrouw in kwestie te blijven en een praatje te maken.
“Belangrijk om te weten is dat niet alleen slachtoffers zelf, maar ook getuigen melding kunnen maken”, benadrukt Abaaziz. “Hier wordt al veel gebruik van gemaakt, ook door online haatberichten te melden.” Daarbij beschikt het meldpunt over een juridisch team, inclusief mensenrechtenadvocaten. Voor vrouwen die een boete krijgen, maar ook voor andere incidenten, bieden zij juridische hulp.
Grijp altijd in
Anne Dijk, islamologe, benadrukt hetzelfde. “Het idee dat de wet om veiligheid gaat, is feitelijk onjuist. Maar hiermee leek de wet nog redelijk ‘neutraal’. Nu blijkt wel dat de angst van mensen die tegen het verbod zijn terecht is: er wordt opgeroepen tot geweld.”
Ook Safa maakt zich steeds meer zorgen over de positie van moslims in Nederland. “Toen het boerkaverbod voor het eerst werd voorgesteld reageerde iedereen vrij lacherig, en nu is het toch doorgevoerd. Wat zal nog meer volgen?”
“Mensen luisteren niet naar vrouwen die ontkennen dat ze worden onderdrukt
Blijf erbij
Als een vrouw onder het mom van burgerarrest tegen de grond wordt gedrukt adviseert Dijk haar rustig te begeleiden naar een plek waar ze met gezichtsbedekking mag staan. “En als er geweld wordt gebruikt op straat – hetzelfde geldt voor elke vrouw, moslim of niet-moslim – doe aangifte, deel het, maak het bekend met alle middelen die de rechtstaat biedt.”
“Door simpelweg aanwezig te zijn, wordt de kans op fysiek geweld al kleiner
Verder biedt Dijk een simpele handleiding voor burgers die een nikabdraagster op straat zien – waar de nikab overigens nog altijd is toegestaan. “Doe niets. En als je het geen fijn gezicht vindt; kijk dan de andere kant op.” Elke Nederlander, ook een vrouw met gezichtsbedekking, heeft tenslotte recht op zelfbeschikking.
Vanaf 1 augustus is de wet ‘Gedeeltelijk Verbod Gezichtsbedekkende kleding’ ingegaan: bepaalde kledingstukken zijn verboden in het openbaar vervoer en gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Denk aan een boerka, nikab, een integraalhelm of een bivakmuts.
Het is inderdaad toegestaan voor burgers om een persoon aan te houden bij ontdekking van een strafbaar feit; dit heet het ‘burgerarrest’. Maar de politie adviseert burgers voorzichtig te zijn. In een reactie schrijft de politie:
‘Hoewel betrokkene op het eerste oog in overtreding kan zijn, dient er ook altijd door de overheidsinstantie of vervoerder gewezen te worden op het verbod en de keus te worden voorgelegd de kleding af te doen of zich te verwijderen. Pas als door de politie is vastgesteld dat die waarschuwing is gedaan en de keus is voorgelegd kan de politie eventueel overgaan tot het uitschrijven van een proces-verbaal. Daarna zal het OM bepalen of er een boete wordt opgelegd.’
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand